Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

03. 01. 2014

POSTUPAK ZA OCENU USTAVNOSTI POJEDINIH ODREDABA ZAKONA O KINEMATOGRAFIJI

Zakon o kinematografiji, kojeg je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 26. decembra 2011, sadrži pojedine odredbe u direktnoj suprotnosti s važećim propisima iz oblasti radiodifuzije i Medijskom strategijom, a čija primena može negativno da utiče na funkcionisanje elektronskih medija i nezavisnost rada regulatornih tela u oblasti radiodifuzije. Smatrajući da su te odredbe i u suprotnosti sa Ustavom, a štiteći interese svojih članica i svih elektronskih medija, ANEM je, 30. maja 2012, Ustavnom sudu Republike Srbije podneo Inicijativu za ocenu ustavnosti spornog čl. 19. stav 1 tač. 3 i 4 ovog Zakona, s predlogom da Ustavni sud utvrdi da osporene odredbe Zakona o kinematografiji nisu u saglasnosti sa Ustavom. Naime, tim odredbama se utvrđuje da se sredstva za razvoj kinematografije obezbeđuju, između ostalog, i izdvajanjem dela sredstava RRA (20%) i RATEL-a (10%), koje oni ostvaruju prikupljanjem naknada od emitera (RRA), odnosno od emitera, telekomunikacionih operatora i drugih naknada (RATEL), saglasno Zakonu o radiodifuziji i Zakonu o elektronskim komunikacijama.

ANEM je u svojoj Inicijativi naveo da se osporenim odredbama Zakona o kinematografiji narušava jedinstvo pravnog poretka u Republici Srbiji, tako što se posebnim zakonom (Zakonom o kinematografiji) narušavaju temeljna rešenja predviđena sistemskim propisima koji regulišu neke druge oblasti (Zakon o radiodifuziji i Zakon o elektronskim komunikacijama), što je u suprotnosti sa Ustavom; takođe, da su osporene odredbe nesaglasne sa ustavnim jemstvima slobode mišljenja i izražavanja, slobode medija i prava na informisanost, a posebno slobode mišljenja i izražavanja putem radija i televizije, slobode medija u oblasti radiodifuzije i prava na informisanost putem radija i televizije, jer podrazumevaju narušavanje sistema finansiranja regulatornih tela nadležnih za radiodifuziju, što predstavlja mešanje u nezavisnost tih regulatornih tela i činjenje mehanizama finansiranja regulatornih tela zavisnim od ad hoc odluka javne vlasti; pored toga, da su osporene odredbe u suprotnosti sa važećim odredbama Zakona o radiodifuziji i Zakona o elektronskim komunikacijama koje predviđaju drugačiju namenu eventualnih viškova koje ostvaruju regulatori.

Ustavni sud je, postupajući po dve inicijative od kojih je jedna ANEM-ova, na sednici održanoj 18. decembra 2013. godine, doneo rešenje o pokretanju postupka  za ocenu ustavnosti odredaba člana 19. stav 1. tač. 3. i 4. Zakona o kinematografiji. U obrazloženju rešenja o pokretanju postupka, Ustavni sud je naveo da se, sa aspekta ustavnosti, kao sporna mogu postaviti pitanja: da li je spornim odredbama narušeno jedinstvo pravnog poretka; da li se propisivanjem obaveznog izdvajanja dela prihoda RRA i RATEL-a dovodi u pitanje ustavnopravni položaj imalaca javnopravnih ovlašćenja kao posebnih regulatornih tela koja po pravilu imaju funkcionalnu i finansijsku nezavisnost; da li sredstva za razvoj kinematografije moraju biti obezbeđena u budžetu; i da li su osporene odredbe sa aspekta pravne sigurnosti u dovoljnoj meri precizne, jasne i predvidive za RATEL koji treba da ih primenjuje a imajući u vidu da su zakonskom odredbom predviđene drugačije naknade od onih u matičnom Zakonu o elektronskim komunikacijama. Iz ovog obrazloženja proizlazi da je Ustavni sud svoje Rešenje u značajnoj meri bazirao na navodima ANEM-a datim u Inicijativi. Rešenje o pokretanju postupka Ustavni sud je dostavio donosiocu Zakona, Narodnoj skupštini, na odgovor, sa rokom za davanje odgovora od 60 dana od prijema tog rešenja. 

Rešenje Ustavnog suda pogledajte ovde.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs