Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

19. 09. 2012

„Kako lokalne samouprave dodeljuju sredstva za lokalno informisanje?“

Povodom javnog predstavljanja Izveštaja o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava, koga je za potrebe Medijske koalicije uradio BIRN, organizovana je konferencija za štampu Medijske koalicije, pod nazivom "Kako lokalne samouprave dodeljuju sredstva za lokalno informisanje?". Zajednička press konferencija medijskih i novinarskih udruženja, u organizaciji ANEM-a, održana je 19. septembra 2012 u beogradskom Medija centru.

Izveštaj o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava možete pogledati u dodatku na kraju ovog teksta!

Na konferenciji su govorili: domaćin i moderator skupa, Saša Mirković (predsednik ANEM-a), Dragana Žarković Obradović (predstavnica BIRN-a), Vukašin Obradović (predsednik NUNS-a), Petar Jeremić (predsednik IO UNS-a), Dinko Gruhonjić (predsednik NDNV-a) i Dejan Miladinović (predsednik UO Lokal pres-a).

Saša Mirković, predsednik ANEM-a, je prisutnima objasnio cilj organizovanja ove pres konferencije ističuči da je Medijska koalicija zajedno sa BIRN-om inicirala ovo istraživanje i da je navedeni Izveštaj interesantna studija koja sadrži podatke o tome kako i na koji način lokalne samouprave iz budžeta dodeljuju sredstva medijima.

Dragana Žarković Obradović, direktorka BIRN Srbija, govorila je o nalazima i metodologiji istraživanja navodeći da ovaj Izveštaj po prvi put mapira modele i mehanizme preko kojih se distribuiraju iz lokalnih samouprava finansijska sredstva za medije. Uzorak je obuhvatio 33 lokalne samouprave kojima je poslat zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. Glavni kriterijum za odabir uzorka bio je da navedene opštine/gradovi imaju minimalno regionalnu pokrivenost radio i/ili TV signalom, a iz uzorka su isključene opštine grada Beograda, kao i opštine na KIM. Tražene informacije nije dostavila opština Loznica, a još od 5 opština se očekuju dopune ali te dopune neće uticati na trendove koji su predstavljene u ovom Izveštaju. Izveštaj pokazuje da, kada je reč o opštinama iz uzorka, sredstva koja su dodeljena medijima iznose nešto manje od 850 miliona dinara, ali da je 70 odsto tog novca otišlo javnim preduzećima, najčešće elektronskim medijima za praćenje aktivnosti tih samouprava. Ona je rekla da se javna preduzeća favorizuju prilikom finansiranja medija, što dovodi u neravnopravan položaj privatne medije i produkcije odnosno stvara nefer konkurenciju na tržištu, što utiče i na nezavisnost uređivačke politike medija, jer se unapred zna da će neko biti plaćen bez obzira na kvalitet rada. Istraživanje je pokazalo da najviše novca za medije izdvajaju Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Subotica i Niš, a najmanje Valjevo, Užice, Petrovac na Mlavi i Prijepolje. Ona precizira da se sredstva u najvećem broju slučajeva izdvajaju kroz subvencije, a da se sredstva koriste uglavnom za plate, dok se za medijsku produkciju izdvaja jako malo novca. Kada je reč o drugim modelima distribucije sredstava, prema njenim rečima, lokalne samouprave su u 15,8 odsto slučajeva davale medijima novac iz budžeta putem direktnog ugovora. U 9,82 odsto slučajeva korišćen je model konkursa za unapređenje javnog informisanja, dok su lokalni mediji samo u 3,3 odsto slučajeva dobili novac putem javnih nabavki, a i tada se često dešava da se finansira praćenje rada lokalnih samouprava.

Dejan Miladinović, predsednik UO Lokal pres-a, rekao je da je poznato da u lokalnim budžetima postoji novac za lokalne medije ali da se raspodeljuje na pogrešan način, to jest uglavnom za funkcionisanje javnih preduzeća i otvaranje radnih mesta po političkoj i ličnoj osnovi. Prema njemu, osnivanje šest regionalnih javnih servisa bi uslove na medijskoj sceni učinilo još neravnopravnijim; prema predloženom zakonu o javnim servisima, svaka opština trebalo da izdvaja dodatni novac za regionalni javni servis a mediji koji budu vršili funkciju tih servisa imaće mogućnost i da prodaju reklame, čime država postaje konkurent privatnim medijima i dovodi u pitanje njihov opstanak. 

Komentarišući situaciju sa finansiranjem medija u Novom Sadu, predsednik NDNV-a, Dinko Gruhonjić, rekao je da najveći deo budžetskog novca za medije odlazi javnom preduzeću čije se funkcionisanje trenutno "upodobljava" novoj lokalnoj vlasti. On je istakao da će, ukoliko se nastavi sa ruiniranjem medijskog tržišta, u Srbiji opstati samo državni,  crkveni i "paradržavni" mediji, ubrajajući u poslednje medije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina jer su pod očiglednim uticajem partija koje dominiraju u savetima.

Predsednik IO UNS-a, Petar Jeremić, ocenio je da mediji u Srbiji 20 godina preživljavaju čekajući da se uspostave jednaki uslovi poslovanja za sve medije, ali da se to ne dešava zato što vlast želi da nastavi da kontroliše medije. On je takođe rekao da se osnivanjem regionalnih javnih servisi takođe pravi sistem za kontrolu medija i da je jedino pravo rešenje za raspodelu budžetskog novca projektno finansiranje javnog interesa dostupno svim medijima.

Na kraju konferencije za štampu Vukašin Obradović,  predsednik NUNS-a, rekao je da je pitanje finansiranja medija zapravo pitanje slobode medija. On je najavio da će Medijska koalicija nastaviti aktivnosti u ovoj ključnoj oblasti za budućnost medija, pre svega insistiranjem da se podrška medijima sprovodi  kroz projektno finansiranje, na šta se vlada, između ostalog obavezala i Medijskom strategijom.

Izveštaj o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava možete pogledati ovde.
PPT prezentaciju Dragane Žarković Obradović preuzmite ovde
NUNS-ov Specijalizovani Dosije o medijima objavljen u Danasu pogledajte ovde

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs