Home  /  O ANEMu  /  Istorijat

Istorijat

Godine 1993. nekoliko stanica - Radio B92 i NTV Studio B iz Beograda, Radio Boom 93 iz Požarevca, Radio Antena M iz Podgorice, Radio Bajina Bašta iz Bajine Bašte, Radio Smederevo iz Smedereva i Radio Cetinje iz Cetinja - osnovalo je Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija (ANEM). Cilj je bio da se izolovani mediji ujedine, što je bio prvi korak ka ukidanju monopola medija koji su bili pod kontrolom države.

Sve do početka masovnih građanskih protesta u zimu 1996/97. godine uticaj nezavisnih, nedržavnih elektronskih medija bio je veoma ograničen. Radio B92, Radio Index, Radio Bajina Bašta, Radio Boom 93 i Radio Cetinje bili su oaza profesionalnog izveštavanja. Kada je opozicija na lokalnim izborima pobedila, u tridesetak najvećih gradova u Srbiji lokalnim radio i TV stanicama ukazala se mogućnost da promene medijsku sliku i ugroze monopol državnih radio i TV stanica.

Početkom 1996. godine u Asocijaciji su zbog represije koju je sprovodila vlast ostala samo četiri aktivna člana - Radio B92, Radio Boom 93, Radio Antena M i Radio Bajina Bašta. U decembru 1996. godine Vlada Republike Srbije zatvorila je Radio Boom 93, pa se broj članova smanjio na tri. Koristeći povoljnu političku situaciju koju su stvorile masovne građanske demonstracije 1996/97, ANEM je u junu 1997. godine širom Srbije i Crne Gore formirao mrežu od 19 pridruženih nezavisnih lokalnih radio i TV stanica. Prostiranje i uticaj Mreže znatno su se povećali, pa ju je već do juna 1998. godine činilo 35 stanica. 

Tokom 1998. i 1999. godine vlast je pojačavala represiju nad stanicama ANEM-a - jednom broju pridruženih stanica zabranjen je rad, dok je druge preuzeo režim. Prve nedelje bombardovanja vlast je preuzela kontrolu nad Radiom B92. U toku tromesečnog bombardovanja zatvoreno je osam stanica ANEM-a. Do avgusta 1999. godine sve pridružene stanice koje su bile zatvorene tokom bombardovanja NATO-a vratile su se u etar.

ANEM je u novembru 1997. godine postao pravni subjekt. Na osnovu Zakona o preduzećima, registrovan je kao poslovna asocijacija tri najaktivnija i najposvećenija člana - Radija B92, Radija Boom 93 i RTV Bajina Bašta.

Nakon demokratskih promena 2000. godine oko 100 radio i TV stanica prijavilo se za članstvo u Asocijaciji, a osnivači tridesetak stanica su na prvoj Skupštini ANEM-a, u maju 2001. godine, dobili status punopravnih članova. Danas ANEM-ovu mrežu čini preko 100 TV i radio stanica i online medija iz cele Srbije, a broj članova se i dalje proširuje. Asocijacija okuplja samo stanice koje imaju dozvolu za emitovanje programa (skoro četvrtina svih legalnih emitera u Srbiji), uglavnom lokalne i regionalne stanice, dok RTV B92 i TV Prva imaju dozvole sa nacionalnom pokrivenošću. ANEM i njegovi članovi ujedinjeni su u posvećenosti osnovnim ljudskim pravima, poštovanju, zaštiti i promociji slobode izražavanja i informisanja i negovanju najviših novinarskih standarda i etike.

ANEM je danas najveća asocijacija elektronskih medija u Srbiji, koja je posvećena unapređenju uslova za razvoj medija i slobode izražavanja i zaštiti interesa svog članstva. ANEM je član nekoliko međunarodnih medijskih organizacija: SEEMO (South East Europe Media Organization), SEENAPB (south East European Network of associations of Private Broadcasters), IFEX (International Freedom Of Expression Exchange) i pridruženi član asocijacije NAB (National Association of Broadcasters) sa sedištem u SAD.  

 

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs