Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Ilustrovani rečnik korupcije

25. 04. 2014

POSLEDNJI CIKLUS EPIZODA ANEM-OVOG SERIJALA „ILUSTROVANI REČNIK KORUPCIJE“ DOSTUPAN NA SAJTU

korupcija slika
Poslednji (četvrti) ciklus od pet televizijskih i radijskih epizoda serijala „Ilustrovani rečnik korupcije" emitovan je premijerno na stanicama ANEM-a od 14. do 18. aprila 2014, dok je poslednja, 21. televizijska i radijska epizoda emitovana u sedmici od 22. do 25. aprila. Sve ih možete pogledati i poslušati u ovoj sekciji ispod teksta. 

Poslednji ciklus od pet televizijskih epizoda (od 16. do 20.) bavi se sledećim temama: Odgovornost u radu funkcionera, Zloupotreba diskrecionog ovlašćenja, Svrsishodnost trošenja budžetskih sredstava, Nelegalno bogaćenje, Integritet institucija, dok se novih radijske epizode bave temama: Javna rasprava, Integritet institucija, Odgovornost u radu funkcionera, Zloupotreba diskrecionog ovlašćenja, Nelegalno bogaćenje.

Poslednja epizoda tematski zaokružuje serijal i daje zaključke koji su proistekli iz prethodnih epizoda a koji se odnose na rasprostranjenost korupcije u Srbiji, načine prevencije korupcije i borbe protiv nje.

Epizode su dostupne ispod teksta, a ovde možete da pročitate njihov kratak sadržaj.

ODGOVORNOST U RADU FUNKCIONERA (TV i radio epizoda)

Odgovornost u radu funkcionera sastoji se u odgovornom obavljanju profesionalnih poslova i podrazumeva poštenje, nepristrasnost, disciplinu, pridržavanje zakona i propisa. Samo sa odgovornim pojedincima moguće su odgovorne institucije. Ekipa Ilustrovanog rečnika korupcije u Valjevu je snimila priču o odluci gradske vlasti da Valjevce zaduži kreditom od 200 miliona dinara kako bi kupila imovinu i zemljište fabrike Stefil u stečaju i kako bi na toj lokaciji izgradila industrijsku zonu. Uprkos obećanim rokovima, taj prostor je i dalje prazan i napušten, industrijska zona i dalje nije oživela, a žitelji Valjeva i dalje otplaćuju kredit od 200 miliona. O tome da li u ovom slučaju postoji subjektivna i objektivna odgovornost pojedinih funkcionera, u emisiji govore čelnici Valjeva i eksperti Agencije za borbu protiv korupcije.

ZLOUPOTREBA DISKRECIONOG OVLAŠĆENJA (TV i radio epizoda)

Postoje životne situacije koje nije moguće predvideti, pa zbog toga ne postoji ni mogućnost da se svaka situacija reguliše zakonom. Zato zakoni ponekad funkcioneru daju mogućnost da prema slobodnom nahođenju donese neku odluku, odnosno daju mu izvesna diskreciona ovlašćenja. Naravno, donošenje odluke na takav način funkcioner može da zloupotrebi. O tome u kojim situacijama se najčešće susrećemo sa diskrecionim ovlašćenjima, kakve posledice mogu iz njih da proizađu i kako se protiv toga boriti, za „Ilustrovani rečnik korupcije" govore direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, sudija Omer Hadžiomerović, član Društva Sudija Srbije, Bogoljub Lazarević, rukovodilac Grupe za poslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ministarstva prosvete i Miljan Mićunović iz Unije Sindikata škola Beograda.

SVRSISHODNOST TROŠENJA BUDŽETSKIH SREDSTAVA (TV epizoda)

Pitanje svrsishodnosti trošenja javnih sredstava najčešće se ogleda u dilemi koji je javni interes preči. Kada u budžetu nema dovoljno novca za sve potrebe, onda se jasno moraju definisati kriterijumi za određivanje prioriteta, što je važno ne samo zbog uštede novca koji se troši, već i da bi se suzio prostor za koruptivno delovanje, a funkcioneri onemogućili da prioritete određuju prema ličnim i partijskim interesima. Ekipa Ilustrovanog rečnika korupcije u Valjevu je snimila priču koja otvara brojna pitanja, a između ostalog i da li je novac građana potrošen na pravi način. Naime, umesto za sanaciju kuća oštećenih zemljotresom koji je Kolubarski okrug pogodio pre 15 godina, deo budžetskih sredstava, uložen je u izgradnju sportske hale. O tome da li je novac građana Valjeva i Kolubarskog okruga poštrošen na pravi način, pored čelnika Valjeva, u emisiji govore meštani Mionice i Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

NELEGALNO BOGAĆENJE (TV i radio epizoda)

Najveći broj onih koji su u Srbiji 2000. godine označeni kao najbogatiji, a za koje se sumnjalo da su svoj prvi milion zaradili zahvaljujući sprezi sa režimom Slobodana Miloševića, i danas se nalaze visoko na listama najbogatijih u Srbiji. Zašto zakonska rešenja koja su usvajana proteklih 14 godina nisu uspela da ovu nepravdu isprave? Zašto nijedna vlast nije išla do kraja i sankcionisala one koji su se nelegalno obogatili? Da li su redovni krivični postupci u kojima se imovina stečena krivičnim delom oduzima, kao i poseban zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom, dovoljni ili je neophodno usvojiti Zakon o poreklu imovine? Na ova pitanja u „Ilustrovanom rečniku korupcije" odgovaraju profesor Čedomir Čupić, koji se godinama zalaže za usvajanje tog zakona, zatim Danilo Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i Vladimir Gajić, jedan od advokata Darka Šarića.

INTEGRITET INSTITUCIJA (TV i radio epizoda)

Kada za pojedinca kažemo da ima lični integritet, mislimo na čoveka koji ima visoke moralne norme od kojih ne odstupa zarad kratkoročnih interesa ili sitnog ćara, odnosno da se ponaša kao odgovorno duštveno biće prema sebi i drugima sa ciljem da doprinese dobrobiti zajednice u kojoj živi. Iste norme važe i za institucije. Naime, integritet u profesionalnom ponašanju podrazumeva da u institucijama postoje razrađena pravila koja regulišu primenu određenih standarda.

Ekipa „Ilustrovanog rečnika korupcije" bila je u Smederevu i sa čelnicima grada razgovarala o načinima uz pomoć kojih taj grad pokušava da izgradi svoj integritet. Osim čelnika i građana Smedereva, u emisiji govore i Zlatko Minić, bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i Dragana Krunić, koja je u toj Agenciji nadležna za praćenje i nadzor izrade i sprovođenja planova integriteta.

JAVNA RASPRAVA (Radio epizoda)

Jedan od načina kojim građani mogu da utiču na donošenje odluka koje su za njih važne jeste javna rasprava. Jedan takav primer ekipa „Ilustrovanog rečnika korupcije" zabeležila je u Subotici, u kojoj su građani, zahvaljujući organizovanju javne rasprave, uspeli da suspenduju odluku koja je predviđala rušenje hiljadu kuća. U emisiji govore vlasnici kuća, čelnici Subotice i Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

TV EMISIJE

16. Odgovornost u radu funkcionera

TV odgovornost u radu funkcionera

17. Zloupotreba diskrecionog ovlašćenja

TV zloupotreba diskrecionog ovlascenja

18. Svrsishodnost trošenja javnih sredstava

TV svrsishodnost tros. jav. sredstava

19. Nelegalno bogaćenje

TV nelegalno bogacenje

20. Integritet institucija

TV integritet institucija

21. Finalna TV epizoda

finalana tv epizoda


RADIO EMISIJE
 

16. Javna rasprava

javna rasprava

17. Integritet institucija

integritet institucija

18. Odgovornost u radu funkcionera

odgovornost u radu funkcionera

19. Zloupotreba diskrecionog ovlašćenja

zloupotreba diskrecionog ovlascenja

20. Nelegalno bogaćenje

nelegalno bogacenje

21. Finalna radio epizoda

finalna radio epizoda

eu logo
Projekat ANEM-a „Ilustrovani rečnik korupcije" finansira Evropska unija u okviru programa „Podrška civilnom društvu".

 

 

Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost ANEM-a i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske unije.  

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs