Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Ilustrovani rečnik korupcije

17. 04. 2014

Treći ciklus epizoda ANEM-ovog serijala „Ilustrovani rečnik korupcije“ dostupan na sajtu

korupcija slika
korupcija slika
korupcija slika
Treći ciklus od pet televizijskih i radijskih epizoda serijala „Ilustrovani rečnik korupcije" (od 11. do 15.) emitovan je od 7. do 11. aprila 2014, a možete ga pogledati i poslušati u ovoj sekciji ispod teksta. Naredne sedmice biće dostupno novih pet epizoda koje su u međuvremenu premijerno emitovane na stanicama ANEM-a.

Treći ciklus od pet televizijskih epizoda bavi se sledećim temama: Sukob interesa, Pantoflaža, Poklon, Zlupotreba javnih resursa, Uzbunjivač, dok se novih pet radijskih epizoda bave temama: Poklon, Transparentnost rada organa, Nadzor i kontrola, Svrsishodnost trošenja budžetskih sredstava, Zloupotreba javnih resursa.

Epizode su dostupne ispod teksta, a ovde možete da pročitate njihov kratak sadržaj.


SUKOB INTERESA (TV epizoda)

Sukob interesa širom otvara vrata korupciji, zloupotrebi javnih resursa, zloupotrebi položaja i podmićivanju. Zbog toga je otklanjanje i sprečavanje sukoba interesa jedan od najvažnijih mehanizama u suzbijanju korupcije. Daleko najčešći i u javnosti najprisutniji oblik tog nedozvoljenog ponašanja funkcionera jeste istovremeno obavljanje izvršne i zakonodavne vlasti, na primer istovremeno obavljanje funkcije gradonačelnika i narodnog poslanika. Mnogo je funkcionera širom Srbije koji su pokušali da zadrže obe funkcije. O ovom problemu ekipa „Ilustrovanog rečnika korupcije" razgovarala je sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem. O efikasnosti mehanizama zaštite koji nadležnim institucijama stoje na raspolaganju u emisiji govore eksperti Agencije za borbu protiv korupcije i predstavnici nevladinog sektora.


PANTOFLAŽA (TV epizoda) 

Pantoflaža, odnosno prelazak funkcionera iz javnog u privatni sektor i njegovo zapošljavanje i saradnja sa preduzećima ili organizacijama čija je delatnost u vezi sa funkcijom koju je prethodno vršio, može bivšeg funkcionera dovesti u ozbiljan sukob interesa. Da bi se to sprečilo, Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije propisuje da funkcioner dve godine po prestanku funkcije ne može da zasnuje radni odnos koji bi mogao da ga dovede u takav sukob interesa. Primer kršenja Zakona o Agenciji ekipa „Ilustrovanog rečnika korupcije" zabeležila je u Nišu, čiji se bivši načelnik gradske Uprave za komunalne delatnosti nekoliko dana nakon odlaska sa funkcije zaposlio u privatnom preduzeću koje posluje sa gradom Nišom. O posledicama i zakonskim mogućnostima suzbijanja ove koruptivne pojave, govore bivši i sadašnji gradski većnici Biljana Jovanović i Miloš Banđur, i načelnik Službe za rešavanje sukoba interesa Agencije za borbu protiv korupcije Dejan Milić.


POKLON (TV i Radio epizoda) 

Šta znači kad osoba na javnoj funkciji dobije poklon - da li je stari srpski običaj da se u goste ne ide praznih ruku tek znak pažnje ili to, u slučaju kada se daruju oni koji imaju političku moć, može biti veoma moćno i prikriveno sredstvo podmićivanja i korupcije? Evidencija o primljenim poklonima koju vodi Agencija za borbu protiv korupcije izuzetno je važna zbog toga što se iza nečega što je običaj ili čak samo protokolarna stvar, može kriti pokušaj podmićivanja. Ekipa Ilustrovanog rečnika korupcije razgovarala je sa predsednikom Skupštine Jagodine Draganom Markovićem Palmom koji, uprkos zakonskoj obavezi, nikada nije prijavio nijedan poklon, iako se njima neretko hvalio i u medijima. O razlozima zbog kojih Agencija do sada nije pokretala postupke za kršenje odredbi zakona o poklonu, u emisiji govore direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić i njen pomoćnik Dragomir Trninić.


ZLOUPOTREBA JAVNIH RESURSA (TV i radio epizoda)

Zloupotreba javnih resursa jeste korišćenje državnih i javnih sredstava u lične svrhe ili radi lične koristi od strane funkcionera i zaposlenih u organima javne vlasti. Ekipa Ilustrovanog rečnika korupcije je jedan od primera zloupotrebe javnih resursa zabeležila u Nišu, u kojem je savetnica bivšeg generalnog direktora Javnog komunalnog preduzeća Tržnice trošila novac tog preduzeća za privatne ručkove i smeštaj u hotelima. O mehanizamima za sprečavanje i suzbijanje zloupotreba u institucijama i javnim preduzećima, u emisiji govore bivši i sadašnji direktori niške Tržnice, Nebojša Petrović i Radovan Milojević, i Marko Savić iz organizacije Transparentnost Srbija iz Niša.


UZBUNJIVAČ (TV epizoda) 

Važni svedoci postojanja korupcije i zloupotrebe vlasti u institucijama i javnim preduzećima jesu upravo oni koji u njima rade. Nažalost, oni se retko odvaže da korupciju prijave, jer u Srbiji još ne postoji sistemska zaštita takozvanih uzbunjivača, zbog čega oni itekako trpe posledice. O svom iskustvu govori i Momčilo Cvetković, nekadašnji šef Veterinarske inspekcije za Jablanički okrug, koji je od Agencije za borbu protiv korupcije dobio status uzbunjivača. Međutim, pokazalo se da su trenutni mehanizmi nedovoljni i da je usvajanje Zakona o zaštiti uzbunjivača jedan od prioriteta u borbi protiv korupcije. Osim Cvetkovića, za Ilustrovani rečnik korupcije govore direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić i njena pomoćnica Nataša Jelić, Zaštitnik građana Saša Janković, načelnica Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Sanja Čelebićanin.


TRANSPARENTNOST RADA ORGANA JAVNE VLASTI (Radio epizoda) 

Javnost u radu organa vlasti predstavlja lek za korupciju. Izloženost pogledu javnosti posebno je važna kada je kada je reč o raspolaganju novcem i javnim resursima. Građani imaju pravo da znaju šta vlast radi i na tom svom pravu moraju treba da insistiraju, zajedno sa medijima. Ekipa „Ilustrovanog rečnika korupcije" tragala je za odgovorom na pitanje - kako to postići i o tome razgovarala sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice Branislavom Nedimovićem, urednicom "M novina" Svetlanom Cucanić, Poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem.


NADZOR I KONTROLA TROŠENJA BUDŽETSKIH SREDSTAVA (Radio epizoda) 

Svaki put kada odete u prodavnicu i u svoju korpu spustite neki proizvod, vi punite budžet. Iz vašeg džepa novac se preliva u državnu kasu svaki put kada kupite hleb, mleko, povrće, meso, kada odete na benzinsku pumpu ili plaćate komunalne usluge. Znate li, međutim, kako se taj vaš novac troši, ko to treba da kontroliše i koliko je važna zainteresovanost građana da prate kako vlast raspolaže javnim novcem? Ekipa Ilustrovanog rečnika korupcije je ova pitanja postavila građanima Požarevca i predstavnicima lokalne vlasti, koja je u 2011. godini nezakonito potrošila 37 miliona dinara. U emisiji, pored čelnika grada Požarevca, govori predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.


SVRSISHODNOST TROŠENJA BUDŽETSKIH SREDSTAVA (Radio epizoda) 

Pitanje svrsishodnosti trošenja javnih sredstava najčešće se ogleda u dilemi koji je javni interes preči. Kada u budžetu nema dovoljno novca za sve potrebe, onda se jasno moraju definisati kriterijumi za određivanje prioriteta, što je važno ne samo zbog uštede novca koji se troši, već i da bi se suzio prostor za koruptivno delovanje, a funkcioneri onemogućili da prioritete određuju prema ličnim i partijskim interesima. Ekipa Ilustrovanog rečnika korupcije u Valjevu je snimila priču koja otvara brojna pitanja, a između ostalog i da li je novac građana potrošen na pravi način. Naime, umesto za sanaciju kuća oštećenih zemljotresom koji je Kolubarski okrug pogodio pre 15 godina, deo budžetskih sredstava, uložen je u izgradnju sportske hale. O tome da li je novac građana Valjeva i Kolubarskog okruga poštrošen na pravi način, pored čelnika Valjeva, u emisiji govore meštani Mionice i Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija. 


TV EMISIJE

11. Sukob interesa

sukob interesa

12. Pantoflaža

pantoflaza

13. Poklon

poklon

14. Zloupotreba javnih resursa

zloupotreba javnih resursa

15. Uzbunjivač

uzbunjivac


RADIO EMISIJE 

11. Poklon

poklon

12. Transparentnost rada organa javnih vlasti

trans. organa javne vlasti

13. Nadzor i kontrola trošenja budžetskih sredstava

nadzor i kontrola tros. budz. sred.

14. Svrsishodnost trošenja budžetskih sredstava

svrsishodnost tros. jav. sredstava

15. Zloupotreba javnih resursa

zloupotreba javnih resursa

eu logo
eu logo
eu logo
Projekat ANEM-a „Ilustrovani rečnik korupcije" finansira Evropska unija u okviru programa „Podrška civilnom društvu".

 

 

Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost ANEM-a i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske unije.  

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs