Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Ilustrovani rečnik korupcije

10. 04. 2014

ANEM-ov serijal „Ilustrovani rečnik korupcije“ dostupan na sajtu!

Nakon premijernog emitovanja na 25 televizijskih i 40 radio-stanica - članica ANEM-ove mreže širom Srbije, ANEM-ov radijski i TV serijal „Ilustrovani rečnik korupcije" zainteresovana javnost može da pogleda i na ANEM-ovom sajtu i YouTube kanalu.
 
Prvih pet televizijskih i radijskih epizoda serijala emitovane su od 24 - 28. marta 2014, a možete ih pogledati i poslušati u ovoj sekciji ispod teksta. Svake naredne sedmice biće dostupno novih pet epizoda koje su u međuvremenu premijerno emitovane na stanicama ANEM-a.
 
Kroz ilustracije lokalnim pričama/slučajevima snimanim u 16 gradova širom Srbije i Beogradu, uz stručno objašnjenje razumljivo široj javnosti, radijski i TV serijal objašnjavaju 20 odabranih pojmova iz oblasti korupcije, prevencije i borbe protiv korupcije.
 
Serijal je najvažnija aktivnost istoimenog projekta koji ANEM realizuje u partnerstvu sa Agencijom za borbu protiv korupcije, a uz finansijsku podršku Evropske unije.
 
Prvih pet televizijskih epizoda bave se sledećim temama: Percepcija korupcije, Mito, Trgovina uticajem, Predstavka, Nadzor i kontrola, dok se prvih pet radijskih epizoda bave temama: Percepcija korupcije, Mito, Trgovina uticajem, Uzbunjivač, Predstavka.
 
Epizode su dostupne ispod teksta, a ovde možete da pročitate njihov kratak sadržaj:
 
PERCEPCIJA KORUPCIJE (Radio i TV epizoda) 
Istraživanja o percepciji građana o korupciji imaju veliki značaj u onim sredinama ili oblastima u kojima postoji ozbiljna namera da se problem korupcije smanji i što više suzbije. Takvo istraživanje je urađeno i u opštini Bujanovac, u kojoj građani ističu da korupcija utiče i na ekonomski razvoj, odnosno na nezainteresovanost investitora da ulažu u taj, inače siromašan deo Srbije. O tome šta su u Bujanovcu preduzeli i kakve će antikorupcijske mere biti sprovedene, u emisiji „Ilustrovani rečnik korupcije" govore predstavnici opštine i nevladinog sektora iz Bujanovca.
 
MITO (Radio i TV epizoda)
Podmićivanje predstavlja sinonim za korupciju, iako je ono samo jedan od oblika korupcije. Primanje i davanje mita su svakodnevna, veoma rasprostranjena pojava, a utisak građana je da su najprisutniji i najopasniji u zdravstvu. Ekipa „Ilustrovanog rečnika korupcije" jedan takav slučaj zabeležila je u Požarevcu, a o posledicama i merama kojima se može preduprediti i sankcionisati to krivično delo razgovarali smo sa doskorašnjom ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović, predsednikom Udruženja tužilaca Srbije Goranom Ilićem i predstavnicima nevladinog sektora.
 
TRGOVINA UTICAJEM (Radio i TV epizoda)
Trgovina uticajem je novije krivično delo korupcije. Kako je i teško dokazivo, samo mali broj počinilaca tog krivičnog dela je završio na sudu. Ekipa Ilustrovanog rečnika korupcije zabeležila je u Čačku da su istražni organi tog grada do sada podneli samo jednu krivičnu prijavu za to krivično delo. Kakvu tačno vrstu ponašanja sankcioniše krivično delo trgovina uticajem, kako se dokazuje i na koji način se može suzbiti, pitali smo predstavnike pravosuđa, policije, kao i gradske uprave Čačka.
 
PREDSTAVKA (Radio i TV epizoda)
Svakodnevno smo u situaciji da primećujemo razne vrste zloupotreba, nezakonitog ponašanja, korupciju, ali ne znamo uvek šta bismo mogli da preduzmemo povodom toga ili kome da se obratimo. Upravo je predstavka način da se ukaže na probleme u radu nekog državnog organa. Taj pisani dokument može podneti svako. Ekipa Ilustrovanog rečnika korupcije u Užicu je razgovarala sa radnicima nekadašnje Fabrike kože koji su zbog nepoštovanja privatizacionog ugovora i zbog stanja u fabrici, upućivali na desetine predstavki na više adresa. U emisiji, osim bivših radnika fabrike Kože iz Užica, govore i predstavnici Agencije za privatizaciju, Agencije za borbu protiv korupcije i predstavnici sindikata.
 
NADZOR I KONTROLA TROŠENJA BUDŽETSKIH SREDSTAVA (TV epizoda)
Svaki put kada odete u prodavnicu i u svoju korpu spustite neki proizvod, vi punite budžet. Iz vašeg džepa novac se preliva u državnu kasu svaki put kada kupite hleb, mleko, povrće, meso, kada odete na benzinsku pumpu ili plaćate komunalne usluge. Znate li, međutim, kako se taj vaš novac troši, ko to treba da kontroliše i koliko je važna zainteresovanost građana da prate kako vlast raspolaže javnim novcem? Ekipa Ilustrovanog rečnika korupcije je ova pitanja postavila građanima Požarevca i predstavnicima lokalne vlasti, koja je u 2011. godini nezakonito potrošila 37 miliona dinara. U emisiji, pored čelnika grada Požarevca, govori predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.
 
UZBUNJIVAČ (Radio epizoda)
Važni svedoci postojanja korupcije i zloupotrebe vlasti u institucijama i javnim preduzećima jesu upravo oni koji u njima rade. Nažalost, oni se retko odvaže da korupciju prijave, jer u Srbiji još ne postoji sistemska zaštita takozvanih uzbunjivača, zbog čega oni itekako trpe posledice. O svom iskustvu govori i Momčilo Cvetković, nekadašnji šef Veterinarske inspekcije za Jablanički okrug, koji je od Agencije za borbu protiv korupcije dobio status uzbunjivača. Međutim, pokazalo se da su trenutni mehanizmi nedovoljni i da je usvajanje Zakona o zaštiti uzbunjivača jedan od prioriteta u borbi protiv korupcije. Osim Cvetkovića, za Ilustrovani rečnik korupcije govore direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić i njena pomoćnica Nataša Jelić, Zaštitnik građana Saša Janković, načelnica Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Sanja Čelebićanin.


TV EMISIJE 

1. Percepcija korupcije

Percepcija korupcije

2. Mito

Mito

3. Trgovina uticajem

Trgovina uticajem

4. Predstavka

Predstavka

5. Nadzor i kontrola 

Nadzor


RADIO EMISIJE 

1. Percepcija korupcije

radio percepcije

2. Mito

radio mito

3. Trgovina uticajem

radio trgovina uticajem

4. Uzbunjivač

radio uzbunjivac

5. Predstavka 

radio predstavka

 

eu logo
eu logo
eu logo
Projekat ANEM-a „Ilustrovani rečnik korupcije" finansira Evropska unija u okviru programa „Podrška civilnom društvu".

 

 

 

Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost ANEM-a i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske unije.  

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs