Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Ostale aktivnosti

30. 10. 2010

Učešće ANEMovih stanica u obuci “Izveštavanje o mirovnim operacijama”

Radeći na jačanju kapaciteta svojih članica, ANEM nastoji da im obezbedi besplatne obuke i sticanje znanja iz različitih oblasti. U saradnji sa nevladinom organizacijom "Integracije SADA!" koja je, uz podršku Kancelarije za medije Ambasade SAD u Beogradu, organizovala seminar za novinare i medijske profesionalce na temu "Izveštavanje o mirovnim operacijama", ANEM je omogućio predstavnicima svojih stanica da i oni učestvuju na ovom seminaru, koji je održan od 28. do 30. oktobra 2010 u Nišu.

Motivacija za organizovanje ove obuke leži u činjenici da je Jugoslavija imala zapaženu ulogu u međunarodnim mirovnim misijama koje su pratili naši novinari, ali je od devedestih taj trend prestao. Naši novinari nemaju prilike da izveštavaju o ovakvim misijama, nemaju kontakte sa kolegama iz inostranstva koji se time bave, niti dovoljno poznaju savremenu bezbednosnu arhitekturu, a očekuje se da će Srbija biti sve aktivnija u ovoj oblasti.

Program je uključio teme kao što su: izveštavanje o mirovnim  operacijama, izveštavanje sa ratnih područja, izveštavanje sa rizikom, rad pod pritiskom, cenzura, auto-cenzura, lična hrabrost i profesija i sl. Seminar je vodio g-din Slobodan Lekić, ekspert američke novinske agencije The Associated Press, koji ima veliko iskustvo u ovoj oblasti, uključujući i izveštavanje iz Avganistana, Iraka, Indonezije i Istočnog Timora. Domaći gostujući predavači polaznicima su  preneli svoja iskustva iz učešća u mirovnim misijama.

Na seminaru je učestvovalo i 9 novinara ANEMovih radio i TV stanica: Radio Kontakt Plus (Kosovska Mitrovica), Niška TV (Niš), RTV Kragujevac, RTV Petica (Niš), RTV Caribrod (Dimitrovgrad), Radio Čačak, Radio Ema (Bujanovac) i Radio Em (Knjaževac).

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs