Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Ostale aktivnosti

02. 08. 2010

ANEM podržao kampanju "Građanskih inicijativa"

ANEM je podržao kampanju Građanskih inicijativa o besplatnoj pravnoj pomoći nevladinim organizacijima i svim građanima koji žele da se udruže i ostvare pozitivne promene, emitovanjem radio džinglova na ANEMovim radio stanicama, bez naknade. Na ovaj način, ANEM, u saradnji sa Građanskim inicijativama, želi da doprinese adekvatnijem informisanju šire javnosti o procesu preregistracije organizacija civilnog sektora. Džinglovi imaju dve muzičke podloge, a reč je o Betovenovoj Devetoj simfoniji („Oda radosti") u rok ili narodnjačkom autorskom aranžmanu, kraćeg i dužeg trajanja (od 14 i 32 sekunde).

Zakon o udruženjima usvojen je u oktobru 2009. i obavezuje postojeće organizacije da se preregistruju kako ne bi izgubile status pravnog lica. Istovremeno, Zakon olakšava građanima da koriste garantovanu slobodu udruživanja. Do sada je u Agenciji za privredne registre, koja prema novom Zakonu vodi evidenciju o udruženjima, registrovano tek 3000 organizacija. Čini se da nema dovoljno informacija o ovoj obavezi, kao i da je građanima i aktivistima potrebna stručna pomoć pri usklađivanju akata i izradi pravnih dokumenta udruženja. Zbog toga su Građanske inicijative, zajedno sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pripremile jednostavan Vodič koji se besplatno deli na tribinama širom Srbije, a može se naći i na sajtu organizacije. Pored toga, tri puta nedeljno pravni ekspert Građanskih inicijativa odgovara, bez naknade, na pitanja postavljena telefonom ili putem elektronske pošte.

Počev od avgusta, džinglove kampanje Građanskih inicijativa bez naknade će emitovati 16 ANEMovih radio stanica u dužem vremenskom periodu, jer proces preregistracije traje do 22 aprila 2011. godine. ANEMove stanice koje su podržale ovu kampanju su: Radio 021, Novi Sad, Radio Kontakt Plus, Kosovska Mitrovica; Radio Kikinda; Radio Kragujevac; Radio Primus, Bajina Bašta; Radio Patak, Valjevo; Radio Vrbas; Radio OK, Vranje; Radio Sport Plus, Pirot; Radio Luna, Užice; Radio Kovačica; Radio Užice; Radio Ozon, Čačak; Radio Ema, Bujanovac; Radio Leskovac; Radio Far, Alibunar i Radio Požega, Požega.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs