Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Ostale aktivnosti

09. 07. 2010

Zakon o udruženjima – Probuđeni civilni sektor

Nastavljajući uspešnu saradnju sa Građanskim inicijativama, ANEM je omogućio svojim TV stanicama da besplatno emituju i Drugu emisiju o Zakonu o udruženjima, pod naslovom „Zakon o udruženjima - Probuđeni civilni sektor", počev od sredine jula 2010. godine.

Ovo je druga emisija Građanskih inicijativa koja govori o Zakonu o udruženjima, a namenjena je, kako nevladinim organizacijama u Srbiji i njihovom članstvu, tako i najširoj publici. Bavi se položajem civilnog društva u svetlu novog Zakona, daje pregled obaveza aktivnih organizacija u procesu primene ovog Zakona, a donosi i niz praktičnih saveta kako građani mogu da koriste garantovanu slobodu udruživanja. Primena Novog Zakona o udruženjima, počela je 22. oktobra 2009, a proces preregistracije traje do 22. aprila 2011. g.

U emisiji, Dubravka Velat, direktorka programa za razvoj Građanskih inicijativa, govori o tome šta ovaj Zakon znači za civilni sektor u širem kontekstu. Ona prenosi iskustva pružanja besplatne pravne pomoći koju ova organizacija obezbeđuje da bi olakšala osnivanje novih i preregistraciju aktivnih udruženja. Kako prvih 8 meseci primene ovog Zakona vidi nadležno ministarstvo, prenosi Jasmina Benmansur zamenica ministra za državnu upravu i lokanu samoupravu. O obavezama i najčešćim propustima organizacija civilnog društva pri upisu u Registar, govori Nives Čulić, glavna registratorka Agencije za privredne registre, koja je zadužena za proces registracije i preregistracije udruženja. U emisiji govore i predstavnici udruženja građana, koji su na nedavno održanom Sajmu NVO podelili svoja iskustva u prvim mesecima primene Zakona.

TV Emisija Zakon o udruženjima - probuđeni civilni sektor, besplatno će se emitovati na 19 ANEMovih lokalnih i regionalnih TV stanica širom Srbije. To su: RTV OK, Kovačica, Timočka televizija i radio, Zaječar, RTV VK, Kikinda, TV Jedinstvo, Novi Pazar, Novosadska televizija, Novi Sad, RTV Trstenik, Trstenik, RTV Nišava, Niš, RTV Caribrod, Caribrod, RTV Mag, Obrenovac, TV Niška, Niš,  TV Požega, Požega, RTV B92 Info, Beograd, RTV Prima, Bajina Bašta, RTV Sokobanja, Sokobanja, TV Leskovac, Leskovac, RTV Spektar, Sombor, TV Alfa, Užice, TV Pančevo, Pančevo, RTV Mlava, Petrovac na Mlavi.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs