Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Radionice

16. 05. 2013

Radionica za odabrane novinare – dopisnike

radionica
Radionica, koju je ANEM organizovao za svoje najuspešnije novinare koji su na internom konkursu odabrani kao novinari-dopisnici, učesnici u produkciji serijala "Ilustrovani rečnik korupcije", održana je 16.5.2013. u Beogradu. Cilj radionice bio je da se ovim novinarima predstavi koncept emisija koje će se raditi u okviru serijala, kao i da dobiju konkretna objašnjenja njihove uloge i zadataka u produkciji. Radionica je organizovana u okviru ANEM-ovog projekta "Ilustrovani rečnik korupcije", koji finansira Evropska Unija. 

Radionicu su vodili članovi ANEM-ovog produkcijskog tima - Aleksandar Janković, glavni producent i urednik serijala, novinarke Jelena Veljković i Sandra Mandić koje u ovom projektu imaju i ulogu trenera, kao i Zlatko Minić - novinar i ekspert iz oblasti borbe protiv korupcije.

Radionici je prisustvovalo 12 od 14 odabranih novinara-dopisnika iz ANEM-ovih članica širom Srbije: Oliver Trajković iz Bujanovca, Novka Ilić iz Užica, Dragica Pavlov Krstić iz Pirota, Dijana Subotički iz Kikinde, Ivana Petrović iz Niša, Darija Ranković iz Valjeva, Miodrag Sovilj iz Novog Sada, Sandra Iršević iz Subotice, Dijana Šćekić Aštalkovski iz Sremske Mitrovice, Milan Petrović iz Knjaževca, Uroš Urošević iz Požarevca i Tatjana Đurić iz Smedereva. Novinari-dopisnici iz različitih delova Srbije odabrani su na internom konkursu koji je tokom marta i aprila ove godine sproveo ANEM među svojim članicama. 

Na ovoj radionici, koja je poslužila kao redakcijski sastanak, članovi produkcijskog tima iz Beograda su lokalnim novinarima-dopisnicima detaljno objasnili njihovu ulogu i zadatke u okviru produkcije serijala „Ilustrovani rečnik korupcije". Takođe, odabrani pojmovi iz oblasti korupcije, 20 njih, koji će u emisijama biti ilustrovani odgovarajućim lokalnim pričama, detaljno su razrađeni i pojedinačno objašnjeni. Svaki novinar-dopisnik je dobio svoju temu/pojam iz oblasti korupcije i precizno definisane zadatke, koji se odnose na istraživanje priče na terenu, pisanje sinopsisa lokalnih priča, obezbeđivanje kontakata sa sagovornicima, logističku podršku za organizovanje snimanja, učestvovanje u snimanju materijala, i drugu saradnju sa glavnim novinarkama serijala, koje u ovoj produkciji imaju i ulogu trenera lokalnih novinara-dopisnika. Pored toga, novinarima-dopisnicima je predstavljen i koncept emisija koje treba da se proizvedu u okviru ovog projekta, a poseban akcenat je stavljen na način rada, istraživanje i pripremu za snimanje ovih medijskih priloga. Serijal „Ilustrovani rečnik korupcije" činiće 21 radio i 21 TV program - svaka od 20 radio i 20 TV emisija obrađivaće po jedan od 20 ključnih termina iz oblasti korupcije koje su odabrali i definisali eksperti Agencije za borbu protiv korupcije, dok će poslednja radio i TV emisija predstavljati retrospektivu svih emisija i obrađenih pojmova iz oblasti korupcije. Ove emisije će u sebi nositi značajnu obrazovnu komponentu, kako bi doprinele edukaciji građana o tome šta je korupcija, o različitim oblicima korupcije, mehanizmima prevencije i borbe protiv nje. Serijal će se emitovati početkom 2014. godine na ANEM-ovim lokalnim i regionalnim radio i TV stanicama širom Srbije. 

Rezultati ankete koju su učesnici radionice popunili nakon njenog završetka pokazuju da  je radionica postigla svoj cilj - da su koncept emisija, njihova uloga u produkciji i konkretan zadatak, u potpunosti jasni novinarima-dopisnicima, kao i da im je ovakav način pripreme rada izuzetno važan i da može značajno doprineti njegovom kvalitetu.

 

Projekat ANEM-a „Ilustrovani rečnik korupcije" finansira Evropska unija u okviru programa „Podrška civilnom društvu".

 

 

Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost ANEM-a i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske unije. 

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs