Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

07. 08. 2011

Koliko Paravinja zna o smrti Dade Vujasinović?

Beograd, 07.08.2011. (B92) - Iako će Dragan Paravinja biti saslušan zbog navodnih informacija koja ima o ubistvu Dade Vujasinović, srpski stručnjaci sumnjaju da je umešan u smrt novinarke.

Novinarska udruženja u Srbiji navode da sumnjaju da Paravinja ima veze sa ubistvom Vujasinovićeve, objašnjavajući da su informaciji iz Hrvatske neuverljive.

Advokad porodice kaže da je i sama istraga puna propusta, od njenog otvaranja do danas.

Hrvatska policija tražiće da istražni sudija ispita Dragana Paravinju u vezi sa ubistvom novinarke Duge Radislave Dade Vujasinović. Kako je saopšteno u Zagrebu, saslušanje Paravinje tražiće se na osnovu informacija iz Srbije koje su dobijene razmenom podataka.

Srpsko tužilaštvo i zagrebačka policija složni su da se Draganu Paravinji moraju postaviti nova nezgodna pitanja, ovoga puta o ubistvu Dade Vujasinović.

Zagrebački jutarnji list juče objavio da je Paravinja umešan u organizovanje ubistva srpske novinarke, na osnovu saznanja iz policije.

"Ono sto smo doznali od policije je da on u o vom trenutku ne želi da priča o tome, ali da tvrdi da ima jaka saznanja. S obzirom na njegove patološke laži s kojima on manipukliše na više strana ja se nadam da policija ovog puta ima neke dokaze, ja ne znam koje tačno dokaže imaju, spominje se krvavi otisak prsea koji je nađen u stanu vaše novianrke", kaže novinar Jutarnjeg lista Tomislav Novak .

I predstavnici novinarskih udruženja iz Srbije sumnjaju da Paravinja ima veze sa ubistvom Dade Vujasinović.

Vukašin Obradović iz NUNS-a podseća da je na suđenju 2002 godine psihijatrijskim veštačenjem Paravinja označen kao čovek ograničenih mentalnih sposobnosti i patološki lažov. Obradović veruje da se deo prave istine nalazi u dnevnicima Ratka Mladića, koji su zaplenjeni prošle godine i u kojima se u vezu sa ubistvom novianarke dovode konkrtetni ljudi

"Goran Vuković majmun, vođa voždovačkog klana, Dušan Malović koji je tokom rata u Bosni bio vođa specijalnih jedinica zvane pahuljice i Mica Stanišić, bivši mininistar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Mislim da taj trag zapravo treba prihvatiti više nego iskaz Paravinje čije mentalne sposobnosti mene uveravaju da DB ne bi angazovala jednog takvog čoveka na jednom tako delikatnom zadatku", kaže Obradović.

Za Ljiljanu Smajlović iz UNS-a su informacije iz Hrvatske neuvereljive, baš kao i sve dosadašnje istrage. Srpskim istražiteljima je trebalo 15 godina da dođu do zaključka da se Dada nije ubila i pokrenu novu istragu, koja već dve godine ne daje rezultate, podseća ona.

"Ja mislim da je nama potreban ozbiljna istraga o dosad vođenim istragama, nešto nije u redu sa načinima na koji se istražuju ubistva novinara , suviše ima tragova koji nikad nisu ispitani, nema traga Vorenova komisija, nama treba komisija uglednih nezavisnih ljudi koja bi ponovo pogledala sve tragove i ispitala zašto nekim policajcima tužiocima neki tragovi nisu bili zanimljivi, a drugi jesu", kaže Smajlovićeva.

Na brojne tragove i propuste tokom istrage ukazivali su i roditelji Dade Vujasinović, ali se od 94 do danas niko nije obazirao na njih, kaže porodični advokat.

"Za svih ovih 15 godina dok smo došli do toga da to nije samoubistvo nego ubistvo, nikad sa nama niko nije kontarktirao. Samo smo ih primoravali da se bave problemom. Tako da ja ni ne očekujem da ce iko sa mnom kontaktirati, jer njih ne intresuje uopšte šta bi mi mogli da pomognemo u toj istrazi", kaže Branislav Tapušković, advokat porodice Vujasinović.

Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine. Uprkos tome što su pored tela pronađene dve čaure, tragovi dve različite krvne grupe, iščupan pramen njene kose, da su nestale sveske s njenim tekstovima, kao i da je u kutiju s kasetama ubačen magnet, koji je uništio snimke, smrt Dade Vujasinović vodila se kao samoubistvo. Tek pre dve godine država je prihvatila tezu da je Dada ubijena, pa je tužilaštvo zatražilo novu istragu. Od tada pasve do juče nije bilo novih informacija o tom slučaju.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs