Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

05. 08. 2011

OEBS ZABRINUT, VLAST ĆUTI

Reakcije na napad na novinara "Pravde" neđeljka zejaka

Beograd, 05.08.2011. (Pravda) - Napad na dopisnika "Pravde" iz Prištine Neđeljka Zejaka osudila su novinarska udruženja Srbije, a za ovaj slučaj zainteresovao se i OEBS. Međutim, institucije vlasti se nisu oglasile. U sedištu OEBS-a u Beogradu rekli su nam da su već preduzeli korake da uspostave kontakt sa napadnutim novinarom i da se detaljno informišu o okolnostima incidenta.

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim regionalnim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuje napad i pretnje Zejaku.

- UNS i DNKiM posebno su zabrinuti zbog pretnji likvidacijom, koje dolaze od činovnika prištinskih vlasti i povodom toga zahtevaju hitnu istragu - kaže se u saopštenju UNS-a.

U UNS-u su obavešteni da se napad na Zejaka dogodio u Gračanici, kada su Snežana Karadžić, savetnik zamenika kosovskog premijera Slobodana Petrovića, i njen telohranitelj Radoman Doderović verbalno maltretirali i vređali novinara, a potom ga fizički napali stolicama u lokalnom kafiću u Gračanici.

- Nije potrebno naglašavati da je ovim napadom sloboda izveštavanja i rada dugogodišnjeg dopisnika dnevnih listova i agencija sa Kosova i Metohije Neđeljka Zejaka ugrožena i dovedena u pitanje - upozoravaju iz UNS-a.

UNS podseća da je povod za napad na Zejaka neslaganje Snežane Karadžić sa Zejakovim tekstom u listu "Pravda", od 2. avgusta, pod naslovom "Kafe kuvarica u bordu direktora", iako ona nije želela da kaže šta u objavljenom tekstu nije u redu, niti je zahtevala da list objavi njen demanti.

- Pozivamo kosovsku policiju i nadležne institucije da odmah reaguju i rasvetle ovaj incident koji ugrožava život i profesionalni rad novinara na Kosovu i Metohiji - stoji u saopštenju.

Prema rečima predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašina Obradovića, Unmik i Kfor, ali i ostale institucije na KiM, treba da omoguće novinarima pristojne uslove za rad. - Napad na kolegu Zejaka svakako je nešto što je nedopustivo u svakom društvu, pa valjda to važi i za Kosovo, pogotovo sada kada imamo hroničan manjak informacija sa Kosova - kaže Obradović.

- Otežavajuće je što su kolegu Zejaka napali predstavnici tzv. vlade Kosova i to srpske nacionalnosti. Taj napad je za svaku osudu i očekujemo da nas međunarodna zajednica i na ovom primeru uveri da je kosovsko društvo zaista demokratsko. Obradović kaže da je iznenađen incidentom i bahatim ponašanjem srpskih funkcionera.

- Predstavnici srpskog naroda, bez obzira na položaj i stav prema nezavisnosti Kosova, ne bi trebalo da napadaju novinare jer je to i u njihovom interesu - poručuje Obradović.

Slučaj zatvoren

Posle napada na dopisnika "Pravde" Neđeljka Zejaka, KPS ćuti, kao i Euleks. U stanici policije u Gračanici "Pravdi" je potvrđeno da je "iz vrha Vlade Kosova stigao nalog da se stavi tačka na ovaj događaj".

- Dobijen je nalog da se slučaj zatvori, jer su osumnjičeni napadači službenici Vlade Kosova, oboje savetnici ministara - kažu u stanici policije. U sedištu Misije Euleks u Prištini niko nije bio spreman da odgovori šta je sa uredno podnetom prijavom protiv dvoje službenika Vlade Kosova, koji su planirajući napad, u Gračanicu došli službenim autom Ministarstva za lokalnu administraciju i s njim pokušali da pobegnu s lica mesta.

Karadžić: Gađala sam ga papirom, a ne stolicom

Savetnica zamenika kosovskog premijera Snežana Karadžić negirala je juče da je stolicom nasrnula na dopisnika beogradskog dnevnika "Pravda" Neđeljka Zejaka. Kako je preneo „KiM Radio", ona je rekla da je Zejaka gađala papirom nakon niza uvreda na njen račun i račun predsednika Crnogorske liberalne stranke Radomana Doderovića. Ona je kazala da ih novinar nazvao "crnogorskim fašistima".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs