Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

04. 08. 2011

KAKO POPRAVITI BUDUĆNOST

SRBIJA U SREDNjEM VEKU U POGLEDU MEDIJSKE PISMENOSTI

Beograd, 04.08.2011. (Dnevnik) - Srbija je u srednjem veku što se tiče medijske pismenosti, a nove informaciono-komunikacione tehnologije izazivaju robovlasništvo kod onih koji ne umeju da ih koriste - izjavio je juče izvršni direktor Svetskog samita medija za mlade Miomir Rajčević.

- To je zatvoreni krug koji u startu našu decu koja su talentovana, kreativna, željna komunikacije, čini hendikepiranim jer škole još nisu u stanju da rade ono što rade škole u Švedskoj ili drugim razvijenim zemljama, nemaju medijske laboratorije niti zakonodavni okvir - pojasnio je Rajčević.

Proces demokratizacije kroz medijsku pismenost nije moguće sprovesti bez promene obrazovnog sistema, a ta promena počinje obrazovanjem nove vrste edukatora, rekao je Rajčević, i dodao da je cilj Samita, koji je počeo prekjuče, da se ohrabre ne samo pripadnici različitih etničkih grupa već posebno učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola.

- Potrebno je postići određen stepen medijske pismenosti kod mlade generacije da bi mogli da postanu interaktivni partneri u medijskom prostoru, a ne samo pasivni potrošači medijskih proizvoda. Zato je osnovni cilj svih naših aktivnosti da konvertujemo pasivno znanje koje mladi imaju, jer prate medije, u aktivno znanje medijskih tehnologija i da ih stimulišemo i motivišemo na to da postanu partneri s medijima - istakao je Rajčević.

On je podsetio na to da je Svetski samit medija za mlade, koji ove godine traje do 10. avgusta u Beogradu, osnovan 2006. godine kao reakcija na terorističke napade u SAD, i usmeren je na podsticanje mladih da koriste medije kao glavnu platformu u popularisanju svog mišljenja o problemima koji vladaju u svetu, a onda i kao alatku za promene koje mogu da poprave budućnost svih.

Na ovogodišnjem šestom samitu učestvuju 83 predstavnika iz više od 20 zemalja, a fokus je na osnaživanju učešća delegata iz zemalja Zapadnog Balkana. Tokom ovogodišnjeg samita svi zainteresovani posetioci će, između ostalog, imati mogućnost da prisustvuju obeležavanju 100 godina od rođenja Maršala Mekluana, prezentaciji filma ‘'Doris Manifest'' i Dunav festu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs