Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

26. 12. 2008

GAŠENJE EMITERA BEZ DOZVOLE ZA RAD

Beograd, 26.12.2008. (B92/Beta) - Republička radiodifuzna agencija je od 31. avgusta do danas donela 95 rešenja za gašenje emitera koji nemaju dozvolu za rad.

Više od pola tih emitera dobrovoljno je prestalo da radi, dok su 24 ugašena. Zamenik predsednika RRA Goran Karadžić veruje da će do početka februara biti okončano još 15 postupaka. Međutim, zbog dugog procesa gašenja pirata na velikom gubitku su emiteri koji imaju dozvole.

U Novom Sadu piratske radio-stanice nude tromesečno oglašavanje za svega pet hiljada dinara, objašnjava glavni urednik Radija 021 Slobodan Krajnović.

On navodi da je teško poslovati kada vam klijent kaže da za novac koji mu vi tražite može da se reklamira na deset piratskih stanica.

“Očekujemo jako tešku godinu koja će se reflektovati na proleće. Imamo konkurenciju već sada sa piratskim radio stanicama”, kaže Krajnović.

“Moram da kažem da smo mi u ANEM-u prilično razočarani činjenicom da na kraju 2008. godine u Srbiji još govorimo o pirateriji u emitovanju, pogotovo kada znamo koji su iznosi koje naše članice i emiteri koji imaju dozvolu plaćaju iz meseca u mesec”, objašnjava Saša Mirković iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

Nadležni priznaju da gašenje piratskih stanica dugo traje.

Razlog su, kako tvrde, procedura propisana zakonom, ali i otpor na terenu.

“Mislim da moramo taj posao da uradimo u saglasnosti sa zakonom bez neke revolucionarne pravde i da sutra pošaljemo inspektore da ih sve ugase, to nije moguće. Moramo poštovati zakon”, rekao je Goran Karadžić iz Republičke radio-difuzne agencije.

“Jedna od stvari koja neodostaje je da se privremeno ili trajno oduzme oprema, jer dešava se da mi zapečatimo prostoriju, a oni uzmu opremu i prebace na drugu lokaciju”, naveo je Dušan Jokanović iz RATEL-a.

U ponedeljak će biti okončana podela frekvencija u Srbiji, jer će tada biti završena dodela u lokalnim sredinama i regionima, gde je konkurs ponovljen.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće rekla je da emiteri koji rade bez dozvole ugrožavaju legalne radio i TV stanice, a to se posebno vidi u sferi oglašavanja, jer nelegalni emiteri traže manje novca za oglašavanje od legalnih i time ugrožavaju konkurenciju na tržištu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs