Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

05. 04. 2001

Zakon o radio-difuziji u skupštini najkasnije do 7. juna

Zakon o radio-difuziji konačno će se naći na dnevnom redu Narodne Skupštine u prvoj nedelji juna, rekao je u sredu na sastanku parlamentaraca i predstavnika medija Ivan Andrić, predsedavajući Odbora za kulturu i informisanje republičke skupštine. Ovaj odbor je pozvao ljude iz medija da mu upute amandmane na nacrt zakona, sto je ANEM već i učinio.

Sastanku su, pored ostalih, prisustvovali predstavnici NUNS-a, PG Mreza, TV Kragujevca, udruženja "Spektar" i više radio i TV stanica. Rad na ovom zakonu zvanično je otpočeo novembra 2000 - tada na saveznom nivou - a najveći deo posla obavile su ekspetske grupe. Najznačajniji doprinos zakona biće uvođenje nezavisnog regulatornog tela, nepolitickog i nestranačkog organa.

Ukoliko sve protekne kako je zamišljeno, ova institucija biće zaštićena od uticaja vlasti, a očekuje su da će se u narednom periodu konačno srediti stanje u elektronskim medijima, koje mnogi nazivaju džunglom u etru, jer se se procenjuje da u Srbiji ima oko 1.000 radio i TV stanica. Poznavaoci prilika, ipak, smatraju da će se pravi učinak osetiti tek za godinu do godinu i po dana, kao i da će najzanimljivija biti podela nacionalnih frekvencija za televizije.
( Amandmane ANEM-a možete naći u arhivi medijske regulative. )

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs