Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

30. 08. 2002

Novi zakon je pretnja nezavisnosti RTV SLO!

Njegovoj Ekselenciji Milanu Kučanu
Predsedniku Republike Slovenije
Erjavceva ulica
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Vasa Ekselencijo,

Međunarodni institut za štampu [The International Press Institute (IPI)], globalna mreža urednika, direktora medija i vodećih novinara, je veoma zabrinut zbog novog Zakona o platama i naknadama u javnom sektoru. Strahujemo da bi ovaj zakon mogao predstavljati ozbiljnu pretnju nezavisnosti slovenačkog javnog servisa RTV SLO.

Zakon, koji je izglasan u Parlamentu u aprilu 2002., a na snagu stupa 2003. godine, tretira javni servis kao državnu instituciju čime se zaposleni u RTV SLO klasifikuju kao državni službenici.

IPI veruje da bi ovaj novi zakon, koji je donet uprkos protivljenju kako uprave RTV SLO tako i novinarskog sindikata, mogao da dovede do povećanja političkog uticaja na RTV SLO, te da bi mogao da ugrozi nezavisnost uređivačke politike.

Klasifikovanje javnog sektora kao državne službe je suprotno praksi u svim zemaljama-članicama EU. Štaviše, novi zakon krsi međunarodne sporazume, uključujuci preporuku Saveta Evrope br. R.(96) 10 o Garancijama za nezavisnost javnog medijskog sektora.

Nezavisnost elektronskih medija je od kljucne vaznosti za funkcionisanje jednog demokratskog društva. Posle raspada SFRJ, RTV SLO, koja 76 odsto svog budžeta dobija od pretplate, a manje od jedan odsto budžeta obezbeđuje vlada, je predstavljala svetao primer razvoja nezavisnog javnog sektora u centralnoj i istočnoj Evropi. Međutim, Zakon o platama i naknadama u javnom sektoru će očito podriti ovu nezavisnost, a rigidan sistem fiksnih plata će takođe onemogućiti javni sektor da privuče talentovane ljude i sprečiti da se uspešno nosi sa komercijalnim stanicama.

IPI stoga traži od Vase Ekselencije da učinite sve što je u vašoj moći kako se novi zakon ne bi primenjivao na upravu i osoblje RTS SLO čime bi se osigurala nezavisnost javnog sektora u Sloveniji.

Zahvaljujemo vam na pažnji.
Iskreno vaš,

Johann P. Fritz
Direktor

International Press Institute (IPI)
Spiegelgasse 2/29
A-1010 Vienna
Austria
Tel: + 431-512 90 11
Fax: + 431-512 90 14
E-mail: ipi@freemedia.at
http://www.freemedia.at

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs