Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

08. 10. 2002

Pretnja nezavisnosti dnevnom listu «Vest» u Skoplju

Njegova Ekselencija Boris Trajkovski
Predsednik
Skoplje
Republika Makedonija – FYROM
Faks: +389 2 112 147

Njegova Ekselencija Ljupco Georgievski
Premijer
Skoplje
Republika Makedonija - FYROM
Faks: +389 2 123 425

Vaša Ekselencijo,

Međunarodni institut za štampu, globalna mreža urednika, medijskih menadžera i vodećih novinara, i njegova regionalna pridružena članica Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) su duboko zabrinuti zbog pretnji nezavisnosti makedonskom dnevnom listu «Vest».

Prema informacijama koje je dobio SEEMO, makedonska vlada planira da nacionalizuje ove dnevne novine, koje su osnovane 2000. Većinski akcionar «Vesta» je kompanija «Feršped» koja je privatizovana 1995. 27 avgusta 2002, odlukom br. 23-3973/2, vlada je odlučila da izvrši reviziju «Feršpeda» i poništi odluku br. 15-230/1 od 24 januara 1995 kojom je privatizovan «Feršed» AD Skoplje.

Zbog izveštavanja «Vesta», «Feršped» i ovaj dnevni list su bili izloženi stalnom pritisku vlade. Ovaj pritisak, koji je uključivao i posete državnih inspektora, je pojačan nakon što su novine objavile članak pod naslovom «Zamak Vodno», u kome je nagovešten povlašćen položaj rođake premijerove supruge u vezi imovinskih transakcija. Kao posledicu, vlada je donela odluku br. 23-3973/2 kojom je državi omogućila da preuzme ili potpuno zatvori ove novine.

Međunarodni institut za štampu i SEEMO pozivaju Vašu Ekselenciju da ukine odluku br. 23-3973/2 od 27 avgusta 2002 i da omoguće «Vestu» da i dalje funkcioniše kao nezavisni medij. SEEMO smatra da je zabrinjavajuće što je ova odluka donesena samo nekoliko nedelja pre izbora u Makedoniji i sedam godina nakon privatizacije «Feršpeda». Zaista, imajući ovo u vidu, plašimo se da je denacionalizacija «Feršpeda» pokušaj gušenja kritičkog izveštavanja «Vesta».

Stoga takođe zahtevamo od Vaše Ekselencije da uradi sve u Vašoj moći da razvije okruženje u kojoj će novinarima i medijskim organizacijama biti dozvoljeno da rade bez pritisaka i podsećamo vas da je nezavisni medij suštinski važan za svako demokratsko društvo.

Hvala na pažnji,

Iskreno,

Johan P. Fric Direktor,
Međunarodni istitut za štampu

Oliver Vujović
Generalni sekretar, SEEMO

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs