Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

21. 08. 2002

Medijski zakoni u Crnoj Gori: Kontrola politike nad medijima

U ime 12 članica asocijacije iz 10 zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Rumuniju, Moldaviju i Mađarsku, Mreža asocijacija privatnih brodkastera jugoistočne Evrope (South East European Network of Associations of Private Broadcasters – SEENAPB) želi da izrazi duboku zabrinutost zbog dalje kontrole politike nad medijima u Crnoj Gori.

SEENAPB redovno prati i nadgleda medijske zakone u regionu, i radi komparativne analize u skladu sa Evropskim Direktivama i preporukama Saveta Evrope. Smatramo da su promene u medijskim zakonima, usvojene 18 jula 2002 od strane nove parlamentarne vecine u crnogorskom Parlamentu, značajan korak unazad za crnogorske medijske zakone, obzirom da se njima nastavlja i jača kontrola politike nad medijima, ozbiljno ugrožava sloboda govora i uvećavaju restriktivne mere ne samo prema državnim medijima već i prema nezavisnim privatnim medijima.

Obzirom da su dva glavna cilja SEENAPB-a promocija visokih profesionalnih standarda, javni pristup informacijama, politička i ekonomska nezavisnost medija u jugoistočnoj Evropi i jačanje profesionalne saradnje između nezavisnih elektronskih medija u jugoistočnoj Evropi i svetu, SEENAPB snažno podržava Crnogorsku radnu grupu za medije u njihovim odlučnim protestima protiv nove odluke crnogorskog Parlamenta.

SEEBNAPB će odlučno podržati Crnogorsku radnu grupu za medije u njihovim naporima da 1) ponište nedavno donesene promene, i 2) da usvoje novi komplet medijskih zakona, koji su već razvijeni u dogovoru sa Savetom Evrope, kako bi uklopili medijsku regulativu u skladu sa standardima Evropske Unije u okvire Crne Gore i regiona.

SEENAPB deli zabrinutost Crnogorske radne grupe za medije da će u narednom periodu kompromisi između političkih partija biti pravljeni na račun profesionalnog novinarstva i slobode medija, čime će pravo građana na objektivno i potpuno informisanje biti narušeno. Stoga tražimo od političara u Crnoj Gori da deluju što pre i usvoje zakone sastavljene uz pomoć Saveta Evrope i time obezbede da medijska reforma u Crnoj Gori bude demokratski korak ka evropskoj integraciji, a ne korak u suprotnom pravcu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs