Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

29. 04. 2015

Struka: Govor mržnje u izveštavanju o napadu u Zvorniku

29.4.2015. (Tanjug) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje/udruge BH novinari danas su najoštrije osudili korišćenje ksenofobije i govora mržnje u pojedinim medijskim izveštajima i komentarima na društvenim mrežama o terorisičkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku.

BEOGRAD - Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje/udruge BH novinari danas su najoštrije osudili korišćenje ksenofobije i govora mržnje u pojedinim medijskim izveštajima i komentarima na društvenim mrežama o terorisičkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku.

"Govor mržnje, ostrašćeno i huškačko izveštavanje jednog broja medija, pre svih njuz (news) portala i onlajn (online) medijskih platformi, kao i pozivanje na nasilje putem društvenih mreža i internet foruma, u direktnoj su suprotnosti sa slobodom govora i principima profesionalnog i odgovornog novinarstva", navedeno je u zajedničkom saopštenju tih udruženja.

Oni ističu da govor mržnje nije sloboda govora, već "zlo koje ruši temeljne vrednosti demokratskih društava, i da je to je krivično delo koje može dovesti u opasnost obične građane i ugroziti njihovu bezbednost".

U tom kontekstu, udruženja novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije pozvala su medijske profesionalce na poštovanje etičkih standarda novinarstva prilikom izveštavanja o događajima u Zvorniku, koji mogu imati negativne implikacije na celi region.

"Mediji ne smeju biti izvori i/ili promoteri govora mržnje, a u kriznim situacijma moraju pokazati najviši stepen odgovornosti i izveštavanja u interesu građana, koje podrazumeva objavljivanje brzih, tačnih i važnih informacija, vodeći pri tome računa o pravima građana, njihovoj osetljivost i osećanjima prouzrokovanim strahom i neizvesnošću", poručili su iz tih udruženja.

BH novinari, HND i NUNS podsećaju još jednom novinare i urednike u BiH, Hrvatskoj i Srbiji da u ovom trenutku medijsko pokrivanje događaja u vezi sa terorističkim napadom u Zvorniku može biti od izuzetne važnosti za smirivanje tenzija u toj opštini, a poštovanje najviših profesionalnih standarda značajno uticati na širenje kulture tolerancije i razumevanja između različitih društvenih i nacionalnih grupa. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs