Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

23. 04. 2015

EK: Posebna pažnja slobodi medija na Zapadnom Balkanu

23.4.2015. (Tanjug) - Situacija u vezi sa slobodom izražavanja nigde na Zapadnom Balkanu nije dobra, a Evropska komisija će u svom godišnjem izveštaju o napretku zemalja kandidata posvetiti mnogo više pažnje ovoj temi, rečeno je danas na konferenciji o medijima u regionu, koja je održana u Briselu.

BRISEL - Situacija u vezi sa slobodom izražavanja nigde na Zapadnom Balkanu nije dobra, a Evropska komisija će u svom godišnjem izveštaju o napretku zemalja kandidata posvetiti mnogo više pažnje ovoj temi, rečeno je danas na konferenciji o medijima u regionu, koja je održana u Briselu.

"Mediji su ugroženi, ne samo u zemljama kandidatima, nego i u istočnom susedstvu, pa i u samoj EU", rekao je glavni savetnik EK za medije i civilno društvo Andris Kasteris, na tribini koju je organizovao Centar za evropsku politiku (EPC).

"U sledećem godišnjem izveštaju o napretku ćemo obratiti mnogo više pažnje na ovaj problem nego što je to bio slučaj ranijih godina", rekao je Kasteris i najavio da će u Srbiju u julu doputovati ekspertska delegacija EK, koja će ispitati kako se sprovodi set medijskih zakona.

On je ukazao da unutar EU nema jedinstvenih kriterijuma za slobodu medija, pa se to pitanje obrađuje unutar pregovaračkog poglavlja 23, koje se tiče osnovnih prava, i da je stav Komisije da to poglavlje u pregovorima sa Srbijom treba što pre otvoriti.

Kesteris je, međutim, ocenio da Vlada Srbije nije pripremila uverljiv akcioni plan za pregovaracko poglavlje 23 i da zato to poglavlje još nije moglo da bude otvoreno.

Premijer Aleksandar Vučić je u utorak, tokom boravka u Briselu, rekao da Srbija ubrzano radi na finalnim verzijama akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i da bi uskoro trebalo da budu gotovi.

Poslanik Evropskog parlamenta i šef parlamentarne delegacije za Srbiju Edvard Kukan kazao je da su u Srbiji zakoni dobri, ali da je situacija u medijima loša, mada nije uvek jasno zašto je to tako.

"Mi često ukazujemo na to, ali nemamo štap koji bismo mogli da upotrebimo da se stanje popravi", rekao je Kukan.

Gordana Igrić, direktorka regionalne Balkanske istraživačke mreže (BIRN), izjavila je da je prethodna vlast u Srbiji vršila pritisak na medije, ali tvrdi da je sadašnja otišla korak dalje i da ne toleriše nikakvu kritiku, čak ni na društvenim mrežama.

Prema njenim rečima, tabloidizacija medija je sve veća.

Ona je optužila evropske institucije da "žmure na jedno oko" kada je reč o osnovnim ljudskim pravima u Srbiji i izbegavaju da kritikuju vlast da ne bi ugrozili proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Sličnu optužbu izneo je i makedonski novinar Borjan Jovanovski, koji je nedavno dobio ozbiljnu pretnju smrću, s tim što je on rekao da Brisel kao alibi za tolerisanje autoritarne vlasti u Skoplju koristi pregovore sa Grčkom oko imena.

"EU se pravi da se proširuje, a vlasti se prave da se reformišu", ocenio je Jovanovski.

I Kasteris i Kukan su odbacili ove optužbe, uz reči da i Komisija i Parlament veoma ozbiljno shvataju i problem slobode govora i proces proširenja EU.

Poslanica EP Tanja Fajon, koja je izvestilac u senci za Srbiju, rekla je da svakog dana dobija pozive novinara sa Zapadnog Balkana koji se žale na stanje u medijima, ali da i u njenoj domovini ima mnogo problema.

"Izveštavanje o evropskim temama u Sloveniji je katastrofalno, preovlađaju negativni i senzacionalistički tekstovi, a to je vrlo opasno jer dovodi do rasta populizma", kazala je Fajon.  

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs