Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

03. 05. 2015

OEBS: Mediji na Kosovu i dalje izloženi pritisku

3.5.2015. (Tanjug) - Mediji na Kosovu i dalje su izloženi političkom i ekonomskom pritisku, izjavio je danas, povodom Dana slobode medija, šef Misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberger.

PRIŠTINA - Mediji na Kosovu i dalje su izloženi političkom i ekonomskom pritisku, izjavio je danas, povodom Dana slobode medija, šef Misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberger.

"I pored izvesnog napretka u rešavanju slučajeva koji se tiču napada na novinare, mediji nastavljaju da budu izloženi političkom i ekonomskom pritisku, a novinari i dalje izloženi zastrašivanju i pretnjama, što dodatno podriva slobodu izražavanja i slobodu medija na Kosovu", rekao je Šlumberger.

Uz ocenu da su slobodni i profesionalni mediji ključni za demokratski razvoj Kosova, Šlumberger je pozvao kosovske institucije da garantuju slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i bezbednije uslove rada za novinare u cilju informisanja javnosti pravovremeno i objektivno, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Broj "napada, pretnji i kampanji blaćenja novinara" i dalje je visok na Kosovu, rekao je Šlumberger, navodeći da su 24 takva slučaja zabeležena u 2014, a čak 10 do aprila 2015.

"Snažno osuđujem ove napade i pretnje protiv novinara, kao i bilo kakav uticaj na nezavisne medije. Novinari treba da mogu da rade slobodno i bezbedno bez bilo kakvog nepropisnog uplitanja", dodao je Šlumberger.

Šlumberger je pohvalio skupštinu Kosova zbog razmatranja pitanja rada i finansiranja Radiotelevizije Kosova (RTK), ističući da je "finansijska transparentnost i dugoročno rešenje kada je reč o finansiranju (RTK) važna za uredničku nezavisnost javnog servisa".

On je, takođe, pohvalio Nezavisnu medijsku komisiju za njihov rad na finalizaciji strategije za prelazak na digitalno emitovanje, kao i Savet za štampu Kosova za očuvanje principa profesionalnog novinarstva i etike za štampane i onlajn medije, kao i promovisanje daljeg razvoja istraživačkog novinarstva.

Misija OEBS-a na Kosovu organizovaće sutra u Prištini konferenciju o slobodi medija, u cilju procene sadašnjeg stanja medijskih sloboda i etičkih i profesionalnih standarda u medijima, dodaje se u saopštenju. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs