Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

29. 04. 2015

Sve lošiji uslovi izveštavanja

29.4.2015. (FoNet, RTV) - Novinari se u mnogim delovima sveta suočavaju sa sve lošijim uslovima izveštavanja, ocenila je u danas objavljenom godišnjem izveštaju organizacija Fridom Haus.

Globalne medijske slobode su dostigle najniži nivo za proteklih više od 10 godina. Tek svaki sedmi stanovnik Zemlje živi u državama u kojima se realno izveštava o političkim događajima i garantuje bezbednost novinara, uz minimalno mešanje države u rad medija, navodi se u izveštaju.

Kao zemlje sa najvećim kršenjem medijskih sloboda su izdvojene Belorusija, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Severna Koreja, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan.

Listu zemalja sa najboljim uslovima za rad novinara predvode Norveška, Švedska i Belgija. Na listi 199 zemalja, Sjedinjene Američke Države zauzimaju 34. mesto, javlja AP.

Kao osnovne razloge za lošije uslove rada novinara je Fridom Haus naveo nove restriktivne zakone, kao što su meksički i ruski propisi o kontroli blogova, i napade na novinare, posebno u Siriji i Nigeriji.

Vlade koriste zakone o bezbednosti i borbi protiv terorizma kao sredstvo za gušenje kritičkih glasova. Militantne organizacije i kriminalne bande koriste sve besramnije taktike zastrašivanja novinara, dok vlasnici medija pokušavaju da manipulišu sadržajem vesti, kako bi ostvarili politički i poslovni interes, izjavili su autori izveštaja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs