Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

21. 04. 2015

"Sloboda medija u regionu se pogoršava"

21.4.2015. (Tanjug, RTV) - Predstavnica OEBS-a za slobodu međa Dunja Mijatović ocenila je u intervjuu za nemački radio Dojče vele da se generalno situacija po pitanju medijskih sloboda u regionu Zapadnog Balkana ubrzano pogoršava i posebno se osvrnula na slučaj Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Povodom optužbi na račun makedonske vlade da svakodnevno prisluškuje više od 100 novinara, Mijatović je rekla da je glavna poruka OEBS-a bila jasna, a to je da je neprihvatljivo da se novinari prisluškuju i nadziru.

"Pozvala sam na brzu istragu u ovom slučaju. Ovo, na žalost, nije prvi put da čujem da se novinari prisluškuju i to je jednostavno neprihvatljivo. Takvo narušavanje privatnosti krši novinarsko pravo na zaštitu izvora i vrlo efektno osujećuje svaki pokušaj bavljenja istraživačkim novinarstvom", rekla je ona.

Mijatović je istakla da je OEBS u konstantnom dijalogu s makedonskim vlastima i da su u mnogim slučajevima dogovorene promene koje bi omogućile jačanje medijskih sloboda u zemlji.

"Jedan od primera jeste i novi medijski zakon na kojem su zajedno sa tamošnjim vlastima radili i naši eksperti, a većina naših ključnih komentara je uvrštena u sam zakon. Druga pitanja su ostala po strani, na primer bezbednost novinara. Jer, iako Tomislav Kežarovski nije više u zatvoru, ostala je i dalje kriminalna prijava za njegove novinarske aktivnosti. A to je obeshrabrujuća poruka medijima. Mnogo više treba da se uradi kako bi se poboljšala medijska situacija u zemlji", rekla je Mijatović.

Govoreći o stanju medija u BiH, ona je ocenila da je tamo situacija sumorna.

"Postoje mnoga pitanja koja moraju pod hitno da se reše. Trenutno postoji ogromna sumnja u održivost javnog emitera i sprovođenje digitalizacije", rekla je ona.

Mijatović je dodala da je 3. aprila uputila pismo odgovornima da obezbede efikasan sistem finansiranja što bi obezbedilo i finansijsku i uredničku nezavisnost pre nego što se kompletan sistem uruši.

"Pisala sam i o prelasku na digitalno emitovanje. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja regiona koja još nije pokrenula značajnije korake u smeru digitalizacije. To bi neke regione moglo da ostavi bez televizijskog signala, kada se 17. juna bude prešlo na digitalno emitovanje", dodala je.

"Nadam se da ću uskoro otići u zvaničnu posetu u BiH i videti na licu mesta kako naša organizacija može da pomogne u ovim, ali i pitanjima drugih medijskih sloboda u zemlji", rekla je Mijatović.

Kako je rekla, glavni problem koji preovladava širom Balkana jeste taj da region nije prevazišao nasleđe prethodnog sistema, a pod tim ona podrazumeva kontrolu medija.

"Postoji mnogo pitanja o kojima stalno govorim: od pretnji i napada, nekažnjavanja, preko uredničke i finansijske nezavisnosti javnih servisa i njihovih regulatornih tela, do implementacije medijskih zakona i transparentnosti vlasništva medija i njihovog finansiranja", rekla je Mijatović.

Ona je ukazala da su, doduše, vidljivi neki pozitivni koraci, kao što je formiranje nezavisne komisije koja će nadgledati istragu o ubistvima novinara.

"Ali, to još ne može da zameni odgovornost državnih institucija i preko potrebnu političku volju i napor da se ubice i nalogodavci tih strašnih napada na medije privedu pravdi", rekla je Mijatović.

Zapadni Balkan, na žalost, nije imun na uznemiravanje, zastrašivanje pa čak i nasilne napade na novinare i njihovu imovinu, upozorila je Mijatović i ponovila da politički interesi i interesi vlade moraju da izađu iz medija. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs