Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

18. 04. 2015

Novinarska udruženja šokirana ubistvom ukrajinskog novinara

18.4.2015. (Tanjug) - Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njena regionalna članica Evropska federacija novinara (EFJ) zaprepašćene su zbog ubistva novinara Olesa Buzine i traže hitnu, nezavisnu istragu o ovom zločinu, saopštio je NUNS.

Kako je navedeno, ukrajinski novinar Oles Buzina ubijen je juče popodne u blizini njegove kuće u Kijevu. "Šokirani smo ubistvom Olesa Buzine.

Naše misli su sa njegovom porodicom i prijateljima. Kontroverzna ličnost ili ne, novinar nikada ne sme biti meta zbog svog izveštavanja ili stavova. IFJ traži hitnu, nezavisnu istragu kako bi se izvršioci ovog šokantnog ubistva priveli pravdi" izjavio je predsednik IFJ Džim Bumela.

Predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard rekao je da "kontinuirani pritisci na novinare moraju prestati" i da sve vlade i međunarodne institucije moraju da ispune svoje obaveze i posvete se obezbeđivanju sigurnosti novinara i borbi protiv nekažnjivosti zločina, posebno u vreme sukoba.

Pres služba Vlade Ukrajine saopštila je da je na novinara Buzinu pucano juče oko 12:20, u blizini njegove kuće, a Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Anton Heraščenko izjavio je da su napadači pobegli u tamno plavom "fordu" sa stranim tablicama, kaže se u saopštenju. Oles Buzina je kontroverzna ličnost u Kijevu, kao novinar, voditelj i bivši glavni urednik lista na ruskom jeziku Segodnja. Bio je poznat po svojim proruskim stavovima. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs