Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

16. 04. 2015

Autocenzura - najveći poraz novinarstva

16.4.2015. (Politika; autor: A. Vuković) - Situacija u medijima nije dobra i nezavisnost javnih glasila pod znakom je pitanja, a građani sve više veruju onlajn glasilima, zaključci su panel diskusije „Da li je moguća nezavisna štampa", održane u Francuskom institutu.

Moderatorka večeri Ljubica Gojgić, novinarka Radija B92, ugostila je Fransoa Bonea, osnivača portala „Medijapart", Vesnu Mališić, novinarku NINa, i Žan Arnoa Derensa, jednog od glavnih urednika onlajn novina „Le kurijer de Balkan".

Prema rečima Derensa, praksa je pokazala da u zemljama koje ulaze u proces evropskih integracija, a među njima su Srbija i zemlje regiona, umesto da medijski prostor postaje slobodniji, situacija se pogoršava.

On je dodao da tonovi kojima je obojena novinarska profesija nikako nisu vedri, a da je najveći poraz autocenzura.

- Kaže se da čitaoci, slušaoci i gledaoci napuštaju tradicionalne medije i sve više se okreću informisanju u internet sferi, gde se, kako se čini, mnogo iskrenije priča - rekla je Ljubica Gojgić.

Vesna Mališić potvrdila je da zainteresovanost građana za elektronske i štampane medije opada, a razloge u tome vidi i u nedostatku debatnih emisija na televizijama i radijskim programima. Ukoliko takvih emisija i ima, kaže ona, sagovornici u njima su pažljivo birani, pa razmene mišljenja nema i sve se svodi na monolog. Kada su u pitanju štampani mediji, prema rečima ove novinarke, situacija nije ništa drugačija.

- Postoje mediji sa malim tiražima koji se trude da daju i neko mišljenje suprotno stavovima vladajuće partije, ali vlast se više okreće većim medijima koji sve više podležu političkim pritiscima - rekla je Vesna Mališić i osvrnula se na činjenicu da u Srbiji više od 60 odsto medija nema transparentno vlasništvo, dodajući i da su novinari ovde već oguglali na „agresivne i histerične pritiske vlasti".

Da situacija nije drugačija ni u Francuskoj, a ni u Rusiji, gde je on radio, potvrdio je Bone, koji je rekao da je i u tim zemljama problem u tome što građani nemaju više poverenja u medije koji su na strani elite, umesto da štite interese naroda.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs