Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

15. 04. 2015

"Bliže EU - manji kvalitet medija"

15.4.2015. (Beta, B92) - Beograd -- U Srbiji i zemljama regiona u pogledu medija i štampe događa se paradoks - što su te zemlje bliže EU, kvalitet medija opada umesto da raste.

To je rekao francuski novinar Žan Arno Derens jedan od osnivača frankofonog portala o Balkanu "L kurije d Balkan" (Le Courrier des Balkans) rekao je na panel diskusiji o nezavisnoj štampi u Beogradu da se Situacija u novinarstvu pogrošava i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Rumuniji.

Na skupu u organizaciji Francuskog instituta i ambasade Francuske na kojem su učestvovali i novinarka NIN-a Vesna Mališić, B92 Ljubica Gojgić i pokretač on lajn novina Mediapart Franso Bone, ocenjeno je da je uticaj politke, države i oligarha na medije i novinare vidljiv u regionu, u Evropi a i u Rusiji.

Prema rečima Derensa, bez obzira što je u Crnoj Gori na vlasti već 23 godine ista partija, a što u Srbiji takav kontinuitet ne postoji, situacija na polju medija nije dobra.

Mališić je ocenila da je aktuelna vlast u Srbiji više od bilo koje do sada reaguje "strašno agresivno i histerično" na kritike u međima.

Ona je rekla da su u Srbiji novinari oguglali na pritiske, uporedivši to sa izjavom jedne žene koja je u anketi o fizičkom nasilju rekla da nije zlostavljana ako joj muž povremeno udari šamar.

"Svi će reći da imamo dobre zakone ali zato postoji izuzetan pritsak u svakom detalju, kroz vlasništvo, forme, žanrove, tabloide, koji diktiraju trend a u kojima je napravljen brak između politike i novinarstva", rekla je Mališić, dodajući da u Srbiji 60 odsto medija nema transparentno vlasništvo.

"Kako popraviti situaciju ne znam, ali znam da svi sanjaju o tome", dodala je Mališić.

Bone je rekao da je situacija u Francuskoj, a i u Rusiji gde je kao dopisnik francuskog dnevnika Mond proveo više od decenije, slična kao i u Srbiji.

Prema njegovim rečima, nije nepozanto da su tajkuni i oligarsi vlasnici ogromnog broja medija, da za novinarsvo više nije potrebna hrabrost i vizionarstvo, već da ono postaje posao zanatlije koji se bavi informisanjem.

Bone je rekao da u Francuskoj postoji kriza poverenja javnosti u medije, jer su oni glas elite, a ne građana.

Moderator skupa čiji je cilj bio da se nađu odgovori na pitanja da li su nezavisne novine moguće, da li se više veruje novoj vrsti medija i da li je izlaz u internetu, bila je Ljubica Gojgić.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs