Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

10. 01. 2008

GRUPA ZA REFORMU MEDIJSKOG SEKTORA O PREKIDU PROCESA PRIVATIZACIJE

USVOJENI ZAKONI U SUPROTNOSTI SA PRINCIPIMA MEDIJSKE REFORME

Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o glavnom gradu koje je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 29. decembra prošle godine, u delu u kojem se opštinama stavlja u nadležnost da osnivaju televizijske i radio stanice, a Beogradu da osnuje televizijske i radio stanice, novine i druga sredstva javnog obaveštavanja, predstavljaju ozbiljan i neprihvatljiv udar na reforme medijskog sektora u Srbiji započete nakon oktobarskih promena 2000. godine i posebno usvajanjem Zakona o radiodifuziji i Zakona o javnom informisanju 2002. i 2003. godine.

Navedene reforme zasnivaju se na dva najvažnija principa, od kojih je prvi formiranje nezavisnog regulatornog tela za radiodifuziju u čiju je nadležnost stavljeno i izdavanje dozvola za emitere u javnim i nediskriminatornim postupcima, a drugi reforma javnog medijskog sektora kroz obaveznu privatizaciju državnih medija, odnosno transformaciju RTS-a u javni servis. Odredbe novih zakona u direktnoj su suprotnosti sa važećim Zakonom o javnom informisanju kojim je izričito propisano da osnivač javnog glasila ne može biti, ni posredno ni neposredno, lokalna samouprava. Rok za obaveznu privatizaciju štampanih medija u državnoj svojini istekao je još u aprilu 2006. godine, dok je rok za obaveznu privatizaciju državnih elektronskih medija istekao 31. decembra 2007. godine.

Grupa za reformu medijskog sektora ukazuje da je neprihvatljivo da se zakonima koji regulišu funkcionisanje lokalne samouprave ruše temeljna načela i postavke sistemskih zakona iz medijske sfere. Grupa za reformu medijskog sektora smatra da ne postoji ni jedan razlog za vraćanje na prevaziđeni i realno neuspešan model direktnog državnog vlasništva, finansiranja i kontrole nad medijima, te ukazuje na brojne slučajeve instrumentalizacije i zloupotrebe lokalnih i regionalnih javnih medija, kojih smo svi bili svedoci, destruktivnih promena njihovih upravljačkih struktura i uređivačke politike, uzrokovanih isključivo političkim razlozima.

Grupa za reformu medijskog sektora posebno ukazuje da građane niko nije pitao da li pored radio-televizijske pretplate koje već plaćaju za republički i pokrajinski javni servis žele da finansiraju i nove lokalne medije za čiju uređivačku nezavisnost ne postoje nikakve sistemske garancije.

Grupa za reformu medijskog sektora poziva Narodnu skupštinu Republike Srbije da još jednom razmotri sporne odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o glavnom gradu. Od Ministarstva kulture kao nadležnog za vršenje nadzora nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju, tražimo je da spreči osnivanje javnih glasila koje bi bilo u suprotnosti sa odredbama tog propisa.

Grupa za reformu medijskog sektora
zajedničko radno telo NUNS-a, ANEM-a i Local Pressa

 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs