Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

21. 08. 2015

Koalicija: Netačna izjava gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića

 

 

 

 

 

Beograd - Novi Sad - Kragujevac, 21. avgust 2015. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i PU Lokal pres ukazuje da je netačna i tendenciozna izjava gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića da je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata Grada Karagujevca poništen zato što novinarska udruženja nisu predložila članove konkursne komisije.

Koalicija je posle objavljivanja spornog konkursa više puta upozoravala gradsku vlast u Kragujevcu da raspisani konkurs nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. Naime, konkurs Kragujevca, raspisan krajem maja, ograničio je pravo učešća na medije sa sedištem na teritoriji ovog grada. Nakon upozorenja na neregularnost konkursa Koaliciji je obećano da će konkurs biti ispravljen i ponovo objavljen. Međutim, nadležni u Kragujevcu to nisu učinili, a konkurs je poništen tek polovinom jula.

Koalicija podseća na svoj stav, predočen i nadležnima u Kragujevcu, da neće učestvovati u konkursnim procedurama koje nisu u skladu sa propisima i da neće predlagati kandidate za komisije u lokalnim upravama čiji konkursi nisu u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koalicija poziva gradonačelnika Kragujevca da preuzme odgovornost za poništeni Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja koji nije bio u skladu sa Zakonom i da najskorije raspiše novi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija "Lokal pres" 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs