Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

23. 07. 2015

U Despotovcu opštinski funkcioneri – medijski stručnjaci

 

 

 

 

 

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 23.7.2015. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva predsednika Opštine Despotovac da poništi Rešenje o imenovanju stručne komisije za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja, usvojeno 16. jula 2015. godine, s obzirom na to da nije u skladu sa Pravilnikom Ministrarstva kulture i informisanja.

Za članove komisije u Despotovcu imenovani su pomoćnik predsednika opštine, član opštinskog veća i direktorka Centra za kulturu (čiji je osnivač opština) što nije u skladu sa članom 20. Pravilnika, koji propisuje da se za članove konkursne komisije ne mogu izabrati lica koja obavljaju javnu funkciju ili su u sukobu interesa.

Ukazujemo da u Rešenju o imenovanju stručne komisije za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja, objavljenom na sajtu Opštine Despotovac, nisu navedena zanimanja, niti trenutne pozicije članova komisije, što nije u skladu sa dobrom praksom transparentog rada opštinskih vlasti.

Podsećamo i da je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ukazala nadležnim organima u Opštini Despotovac na nepravilnosti u tekstu Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. S obzirom na to da one nisu otklonjene, Koalicija, kao i u drugim, sličnim situacijama, nije predložila svoje kandidate za članove komisije.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja radi opsežan monitoring sprovođenja medijskih zakona i rada nezavisnih komisija za sufinansiranje medijskih projekata u skladu sa javnim interesom.

Koaliciju čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i PU ‘'Lokal pres''.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs