Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

29. 09. 2014

ANEM OSUĐUJE HULIGANSKI NAPAD NA ZGRADU RTV B92

Beograd, 29.9.2014. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje huliganski napad na zgradu članice ANEM-a, Radio televiziju B92.

Grupa od oko 30 huligana napala je u nedelju zgradu B92 i policiju koja je zgradu obezbeđivala. U napadu, u kome su korišćena pirotehnička i zapaljiva sredstva, baklje i dimne bombe, povređena su dva policajca. Do napada je došlo nakon što je B92 tokom dana izveštavao sa beogradske Parade ponosa, a i prethodno ovom događaju posvetio niz emisija i priloga na radiju, televiziji i web sajtu. U saopštenju koje je B92 ovim povodom objavio  podseća se da gotovo da nije bilo incidentne situacije u Beogradu i Srbiji u kojoj jedna od meta napada huligana i ekstremista nije bila i ta medijska kuća, te da je upravo zbog pretnji, ali i ranjih napada, zgrada B92 pod policijskom zaštitom već duže od 10 godina, a dvoje novinara pod stalnim policijskim obezbeđenjem već više od pet godina.

ANEM ukazuje na to da je funkcija medija u demokratskom društvu da otvaraju prostor za kontinuiranu dеbаtu o stvarima od javnog interesa i da оdrаžаvајu plurаlističku prirоdu društvа. ANEM je duboko uveren da je nasilje kao model  komunikacije u društvu neprihvatljivo, a da je posebno neprihvatljivo nasilje usmereno na medij samo zbog toga što, u skladu sa funkcijom koju mediji u društvu i inače imaju, otvara prostor za drugačija mišljenja u javnoj debati  i zalaže se za uvažavanje različitosti i poštovanje ljudskih prava.

ANEM izražava svoju punu solidarnost sa kolegama sa B92, a od nadležnih traži da odgovorne za ovaj napad bez odlaganja identifikuju i izvedu pred lice pravde.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs