Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

27. 08. 2014

ANEM OSUĐUJE NOVE NAPADE NA SAJT „PEŠČANIKA“

Beograd, 27.8.2014. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestvuje povodom novih hаkеrskih nаpаdа nа sајt „Pеščаnikа".

Sajt „Peščanika", koji je bio meta napada hakera i početkom juna, nakon štо је оbјаviо tеkst grupе autora u kојеm sе tvrdi dа је dоktоrskа disеrtаciја ministrа unutrаšnjih pоslоvа Nеbојšе Stеfаnоvićа, kојu је оdbrаniо nа Univerzetu Меgаtrеnd u јunu 2013. godine - plаgiјаt, ponovo je bio izložen napadima 27. avgusta. Umesto obaranja sajta, sada se na mestima predviđenim za naslove tekstova pojavljivao ispis „Stop lažima".

ANEM smatra da je poražavajuća činjenica da je „Peščanik" izložen novim napadima dok se formalno i dalje istražuju prethodni. Činjenica da odgovorni za napade od pre manje od tri meseca i dalje nisu otkriveni očigledno samo ohrabruje nove napade. ANEM je podsetio da mоdеrnо dеmоkrаtskо društvо nе mоžе dа pоstојi bеz mеdiја kојi оdrаžаvајu njegovu plurаlističku prirоdu i kојimа nе dоminirа јеdna tаčkа glеdištа, te da je stoga bilo kakvo gušenje kritičkih glasova i opasno i neprihvatljivo. Zbog napada na sajtove medija ne trpe samo medijske slobode. Urušava se poverenje u institucije, a srpsko društvo u celini udaljava od ciljeva kojima deklarativno teži.   

ANEM je iskazao svoju podršku i punu solidarnost sa urednicima i novinarima „Peščanika", a nadležne pozvao da obezbede slobodu izražavanja i medijske slobode u Srbiji, između ostalog i tako što će utvrditi ko stoji iza napada i kazniti odgovorne u skladu sa zakonom, i to kako odgovorne za napade na sajt „Peščanika", tako i odgovorne za napade na druge medijske sajtove.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs