Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

20. 08. 2014

ANEM: PROTEST POVODOM PRITISKA NA NOVINARA RADIJA 021

Beograd, 20.8.2014. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestvuje povodom pritiska na novinara novosadskog Radija 021, članice ANEM-a.

Nakon što je redakcija dobila informaciju od slušaoca o saobraćajnoj nesreći u kojoj je jedna osoba nastradala, novinar Radija 021 pošao je na lice mesta kako bi, ne ometajući uviđaj koji je bio u toku, pripremio izveštaj za svoj radio i web portal. Tada su ga okružila trojica ljudi u civilu, koji su mu rekli da ne fotografiše i tražili mu dokumente. Jedan od njih tvrdio je da je policajac, ali nije pokazao službenu legitimaciju. Ista lica zatim su pozvala uniformisanog saobraćajca da novinara legitimiše, a saobraćajac im je dao novinarovu ličnu kartu koju su oni fotografisali.

ANEM smatra poražavajućim da se sve ovo dešava ni dvadeset dana od usvajanja novih medijskih zakona u Srbiji, od kojih se očekivalo da unaprede stanje medijskih sloboda u zemlji. ANEM traži od novosadske policije da obavesti javnost o tome koji su razlozi fotografisanja ličnih dokumenata novinara koji rade svoj posao i po kom propisu se tako nešto uopšte radi.

Naime, novim Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da se infоrmаciје о dоgаđајimа о kојimа јаvnоst imа оprаvdаn intеrеs dа znа objavljuju slobodno. Takođe je propisano i da se slobodan protok informacija putеm mеdiја ne sme ugrožavati, i to posebno ne vršеnjеm pritiskа, prеtnjоm, оdnоsnо ucеnоm nоvinаrа. ANEM smatra da u konkretnom slučaju nije bilo nijednog razloga koji bi mogao da opravda fotografisanje ličnih dokumenata novinara, te da do sada poznate činjenice ukazuju na opasnu nameru da se on zaplaši i da se utiče na način na koji će izveštavati, što je nedopustivo.

ANEM traži od Ministarstva unutrašnjih poslova da se javno ogradi od neprihvatljive prakse zastrašivanja novinara. ANEM posebno traži da ispita da li je u konkretnom slučaju došlo do prekoračenja ovlašćenja od strane službenih lica, da se javnost obavesti o nalazima, a odgovorni sankcionišu. ANEM iskazuje punu solidarnost sa redakcijom i novinarima novosadskog Radija 021.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs