Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

07. 04. 2014

ANEM OŠTRO OSUĐUJE NAPADE „INFORMERA“ NA UGLEDNE NOVINARE I MEDIJE

Beograd, 7.4.2014. - „Informer" je u svom poznatom maniru, iznošenjem potpuno neproverenih, paušalnih i senzacionalističkih informacija, ponovo unizio novinarsku profesiju i izveštavanje sveo na pisanje režimskih medija iz 90-ih godina, koje su odavno prošle.

Građanima se otkriva tobožnja  „velika zavera" protiv rukovodstva zemlje, a ugledni medijski radnici, upravo poznati po svom profesionalizmu i poštovanju novinarske etike, proglašavaju se „stranim špijunima", i onima koji su osvedočeni „protivnici" svega što „nije na liniji takozvane žute Srbije", a posebno se apostrofira njihov neprijateljski stav prema sadašnjem rukovodstvu zemlje.

„Informer" se stavio u ulogu da razotkriva „zaveru" jedne medijske kuće i njenih novinara, a da ta televizija nije emitovala nijedan jedini minut programa,  unapred osuđujući medij kao instrument globalne politike protiv Srbije, a novinare kao marionete, u službi političkih interesa koji joj „misle zlo".

Medije ne treba percipirati kao neprijatelja, niti je njihova funkcija da budu instrument političke propagande. Mediji predstavljaju platformu za slobodno prenošenje informacija, stavova i ideja, kao i za debatu o stvarima od javnog interesa.

Najviši pravni akt Republike Srbije  svakome daje pravo da osnuje medij. Dozvole za televizije se dobijaju u skladu sa zakonom predviđenom procedurom.

Svi koji emituju program dužni su da to čine u skladu sa Zakonom i uputstvima koja propisuje RRA, kao i najvišim standardima novinarske profesije i etike. Drugim rečima, u Srbiji postoji medijski pravni okvir i sistem, koji nije savršen, ali postoji. Paušalne optužbe i diskvalifikacije novinara i medija da su izdajnici ili plaćenici apsolutno su neprihvatljive.

Posebno zabrinjava stav predstavnika vladajuće stranke koji se, svojom izjavom da „niko sa strane ne može da utiče na volju naroda", kao i da „neće trpeti pritiske", te da su „svi takvi pokušaji unapred osuđeni na propast",  pridružio ovom svojevrsnom „lovu na veštice" i poslao opasnu poruku da bilo kakva kritika vlasti nije dobrodošla i da će biti na neki način sankcionisana.

ANEM poziva „Informer" da se vrati na put odgovornog, profesionalnog i etičkog izveštavanja, a da čitanost postigne izveštavanjem o temama od javnog značaja, a ne blaćenjem ljudi koji drugačije od njih misle, a posebno da se uzdržava od napada na sopstvene kolege. S druge strane, ANEM zahteva od visokih državnih funkcionera da pošalju snažnu političku poruku da konstruktivna kritika vlasti nije "neprijateljsko delovanje" i jasno se ograde se od ovakvih napada na novinare i medije.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs