Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

14. 12. 2011

ANEM: ZAHTEV PARLAMENTU DA NE USVOJI PREDLOG ZAKONA O KINEMATOGRAFIJI

Beograd, 14.12.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija traži od Narodne skupštine Republike Srbije da ne usvoji Predlog zakona o kinematografiji u tekstu koji joj je Vlada uputila na usvajanje, a koji predviđa značajna zahvatanja u sredstva koja Republička radiodifuzna agencija i Republička agencija za elektronske komunikacije naplaćuju od emitera i telekomunikacionih operatora.

U obrazloženju Vladinog Predloga zakona, navodi se da će se njegovim donošenjem obezbediti značajna dodatna sredstva za podsticanje domaće kinematografije, između ostalog i u formi zahvatanja u sredstva ostvarena od naknade koju emiteri, u skladu sa Zakonom o radiodifuziji, plaćaju Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) za dobijeno pravo na emitovanje programa, kao i sredstva ostvarena od naknada koje javni telekomunikacioni operatori plaćaju Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL). Konkretno, predviđa se da se za kinematografiju izdvaja čak 20% sredstava koja naplaćuje RRA i čak 10% sredstava koja naplaćuje RATEL.

ANEM ukazuje da bi usvajanje ovakvog predloga bez analize uticaja koji bi on mogao imati na finansiranje rada nezavisnih regulatornih tela, kao i na sektore radiodifuzije i elektronskih komunikacija u Srbiji, bilo krajnje neodgovorno i opasno. ANEM već godinama insistira da se iznosi naknada koje elektronski mediji plaćaju agencijama, svedu na nivo pokrivanja opravdanih troškova regulacije. Svaki drugi namet na elektronske medije, koji bi prevazilazio ove potrebe, i inače osiromašene elektronske medije gura u propast, a javnost u Srbiji u medijski mrak.

Uvažavajući potrebu da država podstiče razvoj kinematografije, ANEM smatra krajnje neprihvatljivim da se to radi zahvatanjem u sredstva koja predstavljaju garanciju finansijske nezavisnosti sektorskih regulatora. Propisivanje obaveze da se čak 20% te naknade preusmerava za podsticanje razvoja kinematografije, rezultiralo bi povećanjem naknada za emitovanje programa, a zahvatanje u naknade koje naplaćuje Ratel, povećanjem cena telekomunikacionih usluga, što je sve u suprotnosti sa nedavno usvojenom Medijskom strategijom. Podsetimo, tim dokumentom država se obavezala da će raditi na institucionalnom jačanju regulatornog tela iz oblasti radio-difuzije, te da će mu uređenjem finansiranja, omogućiti da svoju funkciju izvršava u potpunosti i nezavisno. Država se takođe obavezala da će podsticati tehnološke inovacije u medijskom sektoru i razvoj novih medijskih platformi, što je sve apsolutno nespojivo s propisivanjem dodatnih nameta na naknade telekomunikacionih operatora.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs