Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

14. 10. 2008

NUNS I ANEM ZAHTEVAJU BRISANJE ODREDBE STATUTA KOJIM SE PREDVIDJA DA GRAD BEOGRAD MOŽE OSNIVATI MEDIJE, INICIJATIVU PODRŽALI LOKAL PRESS, NDNV I UNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), obratili su se Skupštini grada Beograda sa zahtevom da iz Nacrta statuta grada Beograda briše odredbu  člana 26. stav 1. tačka 5,  kojom se grad ovlašćuje da osniva televizijske i radio-stanice, novine i druga sredstva javnog obaveštavanja. Nacrt Statuta usvojen je na sednici Skupštine grada Beograda održanoj 16.9.2008. godine i potom upućen na javnu raspravu.

NUNS i ANEM ukazali su Skupštini grada da je članom 14.  stav 2. Zakona o javnom informisanju predviđeno da država i teritorijalna autonomija, kao i ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u pretežnom delu u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda ne mogu osnivati medije, te je u tom smislu sporna odredba Nacrta očigledno nezakonita.

NUNS i ANEM mišljenja su da statut Beograda u tekstu predloženog Nacrta od 16.9.2008. godine predstavlja ozbiljno kršenje prava na slobodu izražavanja kao prava koje uključuje slobodu posedovanja sopstvenog mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez mešanja javne vlasti koje je zajamčeno Ustavom Republike Srbije i međunarodnim dokumentima, kao što su Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

NUNS i ANEM najavili su, za slučaj da se Skupštini grada Beograda ogluši o predlog da se sporna odredba briše iz Nacrta, preduzimanje svih raspoživih pravnih mera u cilju odbrane ugroženog prava na slobodu izražavanja.

Inicijativu NUNSa i ANEMa podržali su Asocijacija nezavisnih lokalnih medija - Lokal Press, Nezavisno drustvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje novinara Srbije (UNS).

Predsednik NUNSa, Nadežda Gaće
Predsednik ANEMa, Saša Mirković


Inicijativu NUNSa i ANEMa podrzali su:

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija - Lokal Press
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV
Udruženje novinara Srbije - UNS
Mreža asocijacija privatnih elektronskih medija Jugoistočne Evrope - SEENAPB

 

Više informacija:

* Pismo podrške SEENAPB zahtevu NUNSa i ANEMa za brisanjem odredbi Statuta kojom se predvidja da grad Beograd može osnivati medije (Sarajevo, 14.10.2008.)

* Privatizacija i Mediji

* Preuzmite tekst dopisa Skupštini Grada Beograda i tekst Nacrta Statuta Grada Beograda niže

Dopis Skupstini Grada
Nacrt Statuta Grada Beograda

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs