Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

05. 11. 2015

ŠEZDESET TREĆI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

AVGUST 2015 - MEDIJSKA SCENA SRBIJE

Sloboda izražavanja - Prema nalazu monitoring tima, napadi, pretnje i pritisci na novinare i medije su nastavljeni i u avgustu, ali ono što je karakteristično za ovaj period je to da su najčešća meta tih napada i pretnji bili novinari koji se bave izveštavanjem o zloupotrebama, korupciji i kriminalu. Analizirajući nekoliko takvih slučajeva, autori Izveštaja ukazuju na njihov uzrok - nepovoljnu atmosferu koja je u društvu stvorena u odnosu na medijske slobode i slobodu izražavanja uopšte. Slučajevi koji su obrađeni u Izveštaju odnose se na napade i pretnje kojima su bili izloženi: novinar Ivan Ninić iz Beograda; novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve; Predrag Blagojević, urednik i novinar portala Južne vesti iz Niša; odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić i drugi zaposleni u toj medijskoj kući. U Izveštaju je ukazano i na različitu praksu nadležnih državnih organa kada su pretnjama izloženi političari u odnosu na slučajeve kada su pretnje upućene novinarima (slučaj privođenja Milana Malenovića, zamenika glavnog urednika nedeljnika „Tabloid", zbog pretnji koje je putem Fejsbuka uputio premijeru Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću).

Implementacija zakona - Zakon o javnom informisanju i medijima: povodom postupka javne nabavke usluge insertovanja" publikacije Poslovi" u dnevnom listu, koji je Nacionalna služba za zapošljavanje sprovela i dodelila ugovor izdavaču „Informera", autori Izveštaja se bave pitanjem regulacije oglašavanja javnog sektora u medijima; Vajber, OTT platforma za razmenu instant poruka, omogućila je samo jednom mediju u Srbiji („Kurir") da plasira svoj sadržaj putem te platforme - u Izveštaju se analizira moguće kršenje zakonskih odredaba o zabrani  monopolizacije kanala distribucije. Zakon o elektronskim medijima: u Izveštaju se razmatraju pravni aspekti prekograničnog pružanja medijske usluge televizije, kao i problem umetanja lokalizovanih oglasnih poruka u programe prekograničnih kanala koji se u Srbiji distribuiraju prevashodno posredstvom kablovskih distributivnih mreža; analiziraju se i propisi koji se odnose na tzv. unakrsnu medijsku koncentraciju (objedinjavanje vlasničkih ili upravljačkih prava između izdavača štampanih i elektronskog medija), a koji bi, povodom preuzimanja kablovskog kanala Moja TV od strane Adria Media Grupe, najverovatnije po prvi put mogli biti primenjeni u Srbiji.

Autori Izveštaja konstatuju da u ovom periodu nije bilo bitnijih dešavanja u oblasti usvajanja novih zakona koji su od značaja za medijski sektor.

Rad nadležnih tela, organa i organizacija - Regulatorno telo za elektronske medije (REM): u Izveštaju je data sažeta analiza podzakonskih akata REM-a koji su u ovom periodu stupili na snagu - Pravilnika o kriterijumima i načinu povećanja udela evropskih audio-vizuelnih dela, Uputstva o primeni odredaba Zakona o elektronskim medijima kojima se uređuje sopstvena produkcija i Pravilnika o audio-vizuelnim komercijalnim komunikacijama. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti reagovao je na lošu praksu da se novim zakonskim rešenjima iz različitih oblasti snižava nivo zaštite prava na pristup informacijama od javnog značaja, čak ispod nivoa predviđenog samim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja - autori Izveštaja navode koje odredbe nacrta četiri zakona Poverenik smatra spornim, i ukazuju na moguće posledice usvajanja tih zakona na rad novinara i medija.

Proces digitalizacije - autori Izveštaja se bave pitanjem digitalne dividende (deo radio-frekvencijskog spektra koji se oslobađa prelaskom na digitalno emitovanje TV programa) u kontekstu početka javnog nadmetanja za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija u tom delu spektra, i daju sugestiju u pogledu korišćenja dela sredstava, dobijenih njenom prodajom, za razvoj medijskih usluga.

Proces privatizacije  -  u Izveštaju je data pravna analiza sprovedenih postupaka privatizacije medija u ovom periodu, i, u kontekstu određenih kontroverzi u vezi sa aktuelnim postupcima, analiza zakonskih mehanizama kojima država može da se suprotstavi „sumnjivim privatizacijama".

U Zaključku Izveštaja autori sumiraju svoje nalaze o najvažnijim događajima na medijskoj sceni u avgustu 2015, i ukazuju na potrebu redefinisanja ciljeva daljih reformi medijskog sektora u Srbiji.

Šezdeset treći Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

 

Izradu ovog Izvestaja podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njemu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja.     

I SLOBODA IZRAŽAVANJA
II MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA
III MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA
IV MONITORING RADA NADLEŽNIH TELA, ORGANA I ORGANIZACIJA
V PROCES DIGITALIZACIJE
VI PROCES PRIVATIZACIJE
VII ZAKLJUČAK
OVDE PREUZMITE CEO IZVEŠTAJ.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs