Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

20. 01. 2014

PEDESET PRVI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

MEDIJSKA SCENA SRBIJE U DECEMBRU 2013.

Poslednji Monitoring Izveštaj za 2013. godinu sadrži:

Sloboda izražavanja  - U delu o pritiscima i pretnjama obrađena su četiri slučaja u kojima autori analiziraju povrede prava i sloboda novinara i medija: napad na ekipe TV B92 i TV Prva radi sprečavanja izveštavanja o prekidu glasanja na jednom od biračkih mesta u Odžacima; pretnje i napad na RTS ekipu dok je u jednoj beogradskoj ulici snimala prilog o ugroženoj bezbednosti prolaznika zbog namerno prefarbanih uličnih svetiljki od strane nepoznatih počinilaca; povlačenje vesti (o beneficijama koje uživa ćerka guvernerke NBS) sa medijskih sajtova i hakerski upadi na sajtove koji to nisu učinili ili su samo analizirali povlačenje tekstova kao pojavu; pretnje uredniku nоvоsаdskоg nеdеlјnikа „NS rеpоrtеr" zbog serije tekstova o zloupotrebama u vojvođanskom zdravstvu. U delu o sudskim postupcima autori analiziraju sledeće sudske odluke: a) oslobađajuću presudu Apelacionog suda u Kragujevcu u krivičnom postupku koji je vođen protiv državnog funkcionera Dragoljuba Zindovića, zbog krivičnih dela uvrede i ugrožavanja sigurnosti novinara TV Foruma; b) odluku Ustavnog suda Srbije, kojom je Sud utvrdio da sporne odredbe Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koje se odnose na ovlašćenje za sprovođenje određenih mera (i mera pristupa zadržanim podacima o komunikacijama), nisu u saglasnosti sa Ustavom; c) rešenje Ustavnog suda Srbije o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti određenih odredaba Zakona o kinematografiji koje se odnose na izvore finansiranja razvoja kinematografije a zadiru u nezavisnost rada regulatornih tela u oblasti radiodifuzije; d) presudu Аpеlаciоnog suda u Krаguјеvcu, kojom je, na štetu medija i novinara, okončan postupak za naknadu štete po tužbi Мirјаne i Stеvаna Јоsimоvića protiv „Svеtlоsti АD" i tadašnjeg odgovornog urednika lista „Svetlost" Мirоslаva Јоvаnоvića, koji je trajao preko 19 godina.

Monitoring implementacije postojećih propisa - Autori se bave Zakonom o radiodifuziji i načinom na koji RRA ispunjava neke od svojih ovlašćenja i obaveza: obavezu nadzora nad radom emitera i ovlašćenje za izricanje mera, a povodom dve opomene koje je RRA izrekla emiterima - Radiju B92 (zbog satiričnog priloga u emisiji „Mentalno razgibavanje") i RTV-u (zbog načina na koji je novinar vodio intervju sa političarkom s Kosova Atifetom Jahjagom); obavezu RRA da objavljuje godišnji izveštaj o svom radu, a povodom podnošenja Izveštaja o radu RRA za 2012. godinu Odboru Skupštine Srbije za kulturu i informisanje; obavezu RRA da se stara o zaštiti maloletnika a posebno da se stara da im ne budu dostupni programi koji mogu da naškode njihovom fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju, a povodom okruglih stolova na kojima su predstavljena dva izveštaja - izveštaj RRA i izveštaj Kаncеlаriјe UNICЕF-а u Srbiјi i UNS-a, koji se odnose na zaštitu dece i omladine označavanjem televizijskih programa po uzrastima za koje su ti programi prikladni.

U delu Izveštaja - Monitoring procesa usvajanja novih zakona, autori ukazuju na najnovije informacije iz Ministarstva kulture i informisanja koje se odnose na to dokle se stiglo sa izradom novih medijskih zakona; autori ističu i značaj novina koje za medije donosi novi Zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava a tiču se nadležnosti sudova za suđenja u medijskim i sporovima za zaštitu intelektulne svojine, posebno autorskog i srodnih prava.

Monitoring rada nadležnih organa - Autori razmatraju: pitanje borbe protiv radiodifuzne „piraterije" i aktivnosti regulatornih tela - RRA i Ratela, koje su sproveli u toj oblasti u saradnji sa drugim nadležnim organima; aktivnostima državnih organa - konkursima koje je Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo za finansiranje projekata/programa iz oblasti javnog informisanja u 2014. godini; Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, kog je uradilo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, a posebno izmenama koje su relevantne za medije.

Proces digitalizacije - Autori se bave pitanjem državne pomoći za nabavku opreme za prijem signala digitalne televizije, kao i važnim pitanjima koja treba da reguliše šema te pomoći.

Proces privatizacije - Autori konstatuju da u ovom periodu, u iščekivanju usvajanja seta novih medijskih zakona, nije bilo nikakvih pomaka u oblasti privatizacije medija.

U Zaključku Izveštaja autori ukazuju na probleme u medijskom sektoru u 2013. godini, zbog kojih entuzijazam medijskih profesionalaca za reforme splašnjava a rastu oprez i rezerve.

Pedeset  prvi  Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

slika 1
slika 1
slika 1
Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

 

 

http://serbia.nlembassy.org/ 

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Ambasade Kraljevine Holandije.

slika 2
slika 2
slika 2
Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs