Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

29. 03. 2013

ČETRDESET PRVI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

Prvi Monitoring Izveštaj ANEM-a u 2013. godini, za period januar - februar

Prema nalazu monitoring tima:

U oblasti slobode izražavanja, ne samo da nije bilo pomaka, već je bilo i nazadovanja - pretnje smrću i ozbiljno zastrašivanje novinara, povratak ekstremističkog govora na javnu scenu, paušalno proglašavanje nekih medija i nevladinih organizacija "stranim agentima", podela na patriote i izdajnike, Srbe i antisrbe, srbomrsce, ali i medijski govor kojim se raspiruje nacionalna mržnja, pa čak i prebrojavanje pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica u redakcijama. Adekvatna reakcija države na ovakva dešavanja je i ovog puta izostala. O tome govore tri slučaja koja su obrađena u pretnjama i pritiscima. U delu Izveštaja o sudskim postupcima, analiziran je slučaj Đilas vs. Kurir - tri tužbe Đilasa za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda objavljivanjem informacija, od kojih je jedna sa enormno visokim odštetnim zahtevom; jedan pozitivan primer sudske prakse u slučaju napada na novinare; tužba glavnog i odgovornog urednika „Tabloida" protiv NUNS-a, zbog saopštenja ovog udruženja povodom jednog teksta u tom magazinu.

Implementacija postojećih zakona - povodom mere upozorenja koju je RRA izrekla jednom nacionalnom emiteru, po prvi put zbog povrede obaveza koje se tiču zaštite maloletnika, autori analiziraju primenu Zakona o radiodifuziji; predmet analize je i odluka Ustavnog suda da pokrene postupak ocene ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje se odnose na određena ovlašćenja saveta nacionalnih manjina, između ostalog i u oblasti informisanja nacionalnih manjina; primena Krivičnog zakonika nakon stupanja na snagu njegovih izmena obrađena je kroz analizu pravnih i praktičnih posledica dekriminalizacije klevete, uz istovremeni opstanak uvrede u krivičnom zakonodavstvu.

U delu Izveštaja koji se odnosi na donošenje novih zakona autori detaljno analiziraju Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, njegova rešenja, dobre i loše strane. Pored toga, predmet analize je i Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, odnosno njegove odredbe koje zadiru u pitanje naknada regulatornim telima i naknade za javni radiodifuzni servis.

Rad nadležnih organa - od aktivnosti regulatornih tela, državnih organa i kolektivnih organizacija, kojima se bave autori Izveštaja, izdvajamo: preporuku Saveta RRA emiterima da se uzdrže od emitovanja programa skrivene kamere, iako taj program uopšte nije bio emitovan; drugi Izveštaj Ratela o analizi maloprodajnog tržišta distribucije medijskih sadržaja, koji, kao i prethodni, ukazuje da na tom tržištu ne postoji delotvorna konkurencija i sadrži predlog o nametanju regulatornih obaveza operatoru sa značajnom tržištom snagom; prvo javno slušanje nа tеmu mеdiјskih slоbоda koje je organizovao Odbоr zа kulturu i infоrmisаnjе Narodne skupštine; epilog postupka Komisije za zaštitu konkurencije protiv SBB-a povodom događaja iz 2006. godine; novi Protokol o saradnji između ANEM-a i Sokoja, kojim su svim emiterima koji Sokoju plaćaju minimalnu naknadu omogućeni značajni popusti u odnosu na važeću Tarifu.

Proces digitalizacije - autori se bave aktuelnim dešavanjima i problemima u procesu sprovođenja digitalne tranzicije televizije.

Proces privatizacije medija - autori analiziraju odredbe Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima koje se odnose na izlazak države iz vlasništva u medijima.

U Zaključku Izveštaja je ocena autora o tome šta je i kako obeležilo medijski sektor u ovom periodu.

Četrdeset prvi Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

 Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

 

 

http://serbia.nlembassy.org/

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Ambasade Kraljevine Holandije.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

SEKCIJA SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs