Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

22. 10. 2010

PETNAESTI MONITORING IZVEŠTAJ

Rezultati pravnog monitoringa medijske scene u Srbiji, sprovedenog u septembru 2010, predstavljeni su u Petnaestom Monitoring Izveštaju.

Iz Izveštaja proizilazi da su medijsku scenu Srbije u tom periodu posebno obeležili: a) serija okruglih stolova posvećenih izradi Nacrta medijske strategije i b) dalji napadi i pritisci na novinare i medije, posebno u unutrašnjosti Srbije, čijem nezaustavljanju doprinosi i nepromenjena sudska praksa u medijskim slučajevima.

a) Deo Izveštaja, pod nazivom Monitoring procesa usvajanja novih zakona, bavi se otpočetim procesom donošenja Medijske strategije u Srbiji. Pored pregleda toka pet okruglih stolova posvećenih izradi Nacrta medijske strategije, koji su održani ovog septembra u Beogradu, monitoring tim je dao i prikaz osnovnih stavova i konkretnih predloga za strateško uređenje najvažnijih medijskih pitanja koje su dala ona medijska i novinarska udruženja koja su aktivno učestvovala na ovim skupovima, ali i stavova jednog medijskog udruženja koje je donelo odluku da ne učestvuje u celom procesu.

b) Nekoliko slučajeva, prikazanih u delu Izveštaja koji se bavi slobodom izražavanja, pokazuju da su sloboda medija i pravo javnosti da zna o svemu što je od javnog interesa, posebno u unutrašnjosti Srbije, i dalje ograničeni ličnim interesima ili ličnim procenama organa vlasti i pojedinih interesnih grupa šta je to što javnost treba da zna i koliko treba da zna. Posebno zabrinjavajuće su i odluke nadležnih sudova u postupcima pokrenutim povodom fizičkih napada na novinare, koji su, kako je vidljivo u Izveštaju, nastavili da donose presude na granici zakonskog minimuma, ili čak i ispod nje, doprinoseći tako pravnoj nesigurnosti i autocenzuri medijskih profesionalaca.

v) U delu Izveštaja - monitoring implementacije postojećih zakona, autorski tim je analizirao slučaj kršenja odredaba Zakona o javnom informisanju od strane jednog medija, koje istovremeno predstavlja i drastičnu povredu prava privatnosti lica sa mogućim ozbiljnim krivičnopravnim implikacijama. Povodom pokrenutog postupka pred Ustavnim sudom, autori se posebno bave Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji, iako načelno dobar za medijski sektor, istovremeno sadrži i odredbe čija primena može dovesti u pitanje neka osnovna ljudska prava, ali i medijske slobode.

g) Monitoring rada nadležnih organa, kada je reč o regulatornim telima, ukazuje na nužnost hitnih izmena Zakona o radiodifuziji, koji, između ostalog, zbog prevaziđenih rešenja ne pruža RRA dovoljnu meru fleksibilnosti u regulisanju kablovske distribucije programa, a može biti problem i u procesu digitalizacije terestrijalne radiodifuzije, na šta ukazuje RATEL. Dosadašnje aktivnosti Ministarstva kulture u procesu izrade Medijske strategije, prema analizi i oceni autorskog tima, pokazale su njegovu nedovoljnu spremnost i sposobnost da se sa svim izazovima ovakvog procesa izbori, što može biti loše po medijski sektor. Aktivnosti kolektivne organizacije OFPS pokazuju da se nov Zakon o autorskom i srodnim pravima nesmetano primenjuje u svim ostalim segmentima, osim u onom najvažnijem za medije, u oblasti utvrđivanja tarifa, zbog i dalje prisutnog problema - neimenovanja nadležne Komisije.

d) U oblasti digitalizacija i privatizacije vlast ni u ovom periodu nije ostvarila nikakav bitan pomak. Monitoring tim je stoga dao prikaz zahteva i stavova medijskih i novinarskih udruženja o ovim medijskim pitanjima, koji su izneti na septembarskim okruglim stolovima, ili su dati kao prilog za dalji rad na Medijskoj strategiji.

e) Zaključak Izveštaja  ukazuje na važnost pravilnog i pažljivog definisanja Medijske strategije za budući razvoj medijskog sektora, ali i na sve ozbiljniji problem rastuće autocenzure  u medijima i njegove uzroke.

I Petnaesti Monitoring Izveštaj, nastao u saradnji stručnog tima advokatske kancelarije "Živković&Samardžić" i ANEMa, dostupan je ovde u celosti ili u delovima. Možete ga preuzeti klikom na izabranu sekciju dole.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs