Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktuelno

01. 10. 2015

Trećina opština u Srbiji nije raspisala konkurse

1.10.2015. Beograd (Beta) 

Pres centar UNS-a Foto: Pres centar UNS-a

Jedna trećina opština u Srbiji nije raspisala konkurse za finansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja.

Najveći broj nepravilnosti odnosio se na tekst konkursa u kome je ograničavano pravo učešća samo na određene medije, izjavili su danas predstavnici Koalicije medijskih i novinarskih udruženja. Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković istakao je da je medijima pravo ograničavano time što su pravo učešća imali samo mediji registrovani na teritoriji lokalne samouprave koja je raspisivač konkursa.

On je kazao da ima "jako puno nerazumevanja i nesnalaženja kada je u pitanju javni interes" i da postoje primeri da se u komisiji nalaze državni činovnici i medijski analitičari.

"Tražimo da bude transparentan čitav proces od raspisivanja konkursa, do članova komisije, zapisnika o radu komisije i rešenja", rekao je Raković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Petar Jeremić naveo je da postoji velika kreativnost lokalnih samouprava koje žele da "izvrdaju propise konkursa".

"Radio-televizija Srbije je predlagala članove komisije iako na to nema pravo, a bilo je i predloga da član komisije bude medijski analitičar Dragomir Anđelković", kazao je Jeremić.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Milorad Tadić istakao je da bi Ministarstvo finansija "pod hitno" moralo jasno da kaže da proizvodnja medijskog sadržaja mora da bude oslobođena PDV-a i dodao da se Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nekada ponašalo neodgovorno, jer se na nekim sastancima niko nije pojavio.

Tadić je rekao i da će se Koalicija zalagati da se u svim budućim konkursima obrati pažnja na medijski sadržaj, kao i na to da li su medije koji se prijavljuju na konkurs kažnjavala medijska udruženja.

"Koalicija zagovara i izdavanje od dva odsto budžeta lokalnih samouprava za finansiranje projekata, jer je prosečan iznos izdvojen u ovoj godini oko jedan odsto", dodao je Tadić.

On je podsetio i da lokalna samouprava ne sme ništa da menja u odluci komisije, osim ako se ne ustanovi da je komisija radila nezakonito.

Generalna sekretarka Lokal presa Snežana Milošević ocenila je da mnoge lokalne samouprave ne poznaju medijski set zakona, ne prepoznaju šta je javni interes, kao i da svesno krše zakon zarad ostvarivanja političkih interesa.

"Molim lokalne uprave da imaju moralnu obavezu prema svim medijima, a ne samo nekim. Apelujem i da svi lokalni mediji moraju da budu ravnopravni i da imaju ravnopravan tretman", kazala je Milošević istakavši da je u Prijepolju bio rebalans budžeta gde je od dva miliona koliko je bilo predviđeno za medije, jedan milion prebačen u druge svrhe.
 
Kako je rekla, Topola predstavlja dobar primer, za razliku od Kragujevca  gde je konkurs poništen jer nije bio usklađen s propisima, a novi konkurs nije raspisan, kao i Vranje koje uopšte nije raspisalo konkurs.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković da "nije sve toliko crno" i da treba uzeti u obzir i 28 medija koji su u procesu privatizacije, a koji nisu mogli da se prijave za konkurse.

"Mi smo svesni nedostataka i sve sugestije ćemo usvojiti", rekao je Mirković.

Predstavnik Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović  ukazao je da je u Nišu jedna televizija dobila dve hiljade evra za internet ocenivši da je to "pranje novca".

Koaliciju medijskih i novinarskih udruženja čine UNS, NUNS, ANEM, Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

 


  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs