Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

10. 06. 2014

EU je na strani slobode izražavanja

Beograd, 10.6.2014. (Tanjug; B92) - Majkl Davenport poručio da je sloboda govora fundamentalno pravo na kojem počiva demokratski poredak i da će EU uvek stati na stranu onoga kome je to uskraćeno.

"Sloboda govora nikad nije zagarantovana, za nju se treba boriti, čuvati je i štititi je", rekao je šef delegacije EU u Srbiji na skupu "Blog open-close".

Davenport je naglasio da demokratska država čiji je cilj ulazak u EU mora da obezbedi prostor u kojem niko ne sme da vrši pritisak na slobodu govora.

On je dodao da tvitovi, blogovi i postovi na Fejsbuku, iako formalno nisu priznati kao mediji, služe kao izvor informacija, tako da bi te informacije trebalo da važe ista pravila kao i za sve ostale, odnosno da budu tačne, proverene i u skladu sa zakonom.

Međutim, kako je dodao, tvitovi, postovi i blogovi mogu da se posmatraju i kao razgovori između ljudi u dnevnoj sobi ili kafiću tako da pokušaj ograničavanja takvog izražavanja jeste ravan pokušaju ograničavanja prava na slobodno izražavanje.

"Ne smemo da dozvolimo da internet bude platforma za govor mržnje, ali se pojedincima koji ne ugrožavaju druge mora dozvoliti sloboda govora", rekao je Davenport.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su vidljiva tri fenomena koji utiču na slobodu govora - autocenzura, obaranje sajtova i zastrašivanje pojedinaca koji su nakon poplava bili zadržavani i hapšeni zbog komentara na društvenim mrežama.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs