Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

09. 05. 2015

Manji PDV za digitalne medije

9.5.2015. (Danas, FoNet) - Brisel - Evropska asocijacija izdavača novinskih i novih medija (ENPA) pozdravilla je najavu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da se sprema predlog o smanjenju PDV na digitalna izdanja medija u zemljama članicama Evropske unije (EU).

U izlaganju na sastanku, koji je u Briselu organizovalo Nemačko udruženje novinskih izdavača, Junker je izjavio da će Komisija izraditi predlog u prvoj polovini 2016. godine kojim bi se zemljama članicama omogućilo da primenjuju manje stope PDV na digitalna medijska izdanja.

Ovo značajno saopštenje potvrđuje političku volju Evropske komisije da preduzme mere smanjenja stope PDV, koja se primenjuje na štampu, knjige i digitalno okruženje, ističe ENPA.

Uz to, Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta EU, koja je predstavljena u Briselu, podvlači da će "Komisija istražiti kako da se utvrđuju takse na pojedine elektornske servise, kao što su digitalne knjige i online publikacije, u kontekstu opšteg utvrđivanja PDV".

U saopštenju ENPA je, takođe, pozdravila odluku norveške vlade da uvede nultu stopu PDV za digitalne vesti koje se objavljuju u Norveškoj.

Štampa u Norveškoj već ima nultu stopu PDV.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs