Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

04. 05. 2015

SAD: Napad zbog karikature Muhameda

4.5.2015. (B92, TANJUG, BETA/AFP) - Vašington -- Policija je ubila dvojicu muškaraca, pošto su izvršili oružani napad u Dalasu ispred zgrade gde se održavao konkurs za karikature proroka Muhameda.

Napadači su u predgrađu Dalasa pucali na jednog pripadnika obezbeđenja, a potom su ubijeni u okršaju s policijom.

Pripadnik obezbeđenja nije u životnoj opasnosti.

"Prvoosumnjičeni je odmah ubijen. Drugi osumnjičeni je upucan i ranjen i posegnuo je za svojim rancem. Naravno, policajac ne znajući šta je u rancu, ponovo je zapucao u njega. On je ubijen", potvrdio je gradonačelnik Gerlanda Daglas Atas za američku televizijsku mrežu CNN.

Automobil napadača se pretražuje jer se sumnja da se u njemu nalazi bomba, saopštila je policija.

Očevidac je izjavio za agenciju AP da je čuo oko 20 pucnjeva, koji su navodno dolazili iz automobila koji je prolazio pored zgrade u kojoj se održavala konferencija, a potom su se čula još dva pojedinačna pucnja.

Većina gostiju na izložbi bila je u galeriji tokom trajanja policijske akcije i nije bila svesna šta se događa, dok se policija nije pojavila i naložila im da ostanu u zatvorenom prostoru zbog pucnjave.

Policija je navela da su se dvojica naoružanih muškaraca dovezli su se automobilom do ulaza u galeriju u Gerlandu gde se održavala izložba, platili ulaznicu za "Izložbu Muhameda i takmičenje" koja se bližila kraju i zapucali na pripadnika obezbeđenja.

Policija na licu mesta uz pomoć obezbeđenja, razmenila je vatru sa napadačima i oni su ubijeni, a niko od gostiju nije bio povređen, navela je policija.

Izložbu je organizovala Pamela Geler predsednica organizacije Američke inicijative za slobodnu odbranu.

Njena organizacija je sponzorisala anti-islamsku reklamnu kampanju širom SAD-a, a ova izložba je prema njenim rečima bio događaj za promociju slobode izražavanja uz nagradu od 10.000 dolara za najbolje umetničko delo ili karikature proroka Muhameda.

Geler, koji je poznata po svom stavu o islamu, izjavila je za američke medije da je izabrala Gerland za izložbu, jer je to bilo mesto gde su američki muslimanski lideri održali konferenciju o borbi protiv islamofobije posle napada na redakciju francuskog magazina Šarli ebdo.

Tom događaju je prisustvovao i holandski desničarski političar Gert Vilders.

On je u pisanoj izjavi za agenciju Frans pres rekao da je "šokiran" onim što se desilo i oštro je osudio "napad na slobodu".

Vilders je poznat po svojim antiislamskim stavovima i na celu je evroskeptične Partije slobode.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs