ANEM :: Konkursi http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/rss.html Lista vesti sr http://www.anem.org.rs/img/logo.png ANEM :: Konkursi http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/rss.html OTVOREN NOVI KONKURS ZA NAGRADU EU ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17895/OTVOREN+NOVI+KONKURS+ZA+NAGRADU+EU+ZA+ISTRA%C5%BDIVA%C4%8CKO+NOVINARSTVO.html Novosadska novinarska škola, kao članica partnerstva organizacija civilnog društva koje upravljaju procesom dodele Nagrade EU za istraživačko novinarstvo, upućuje poziv za nominacije za nagradu za:

Novosadska novinarska škola, kao članica partnerstva organizacija civilnog društva koje upravljaju procesom dodele Nagrade EU za istraživačko novinarstvo, upućuje poziv za nominacije za nagradu za:

- Istraživačke priče objavljene u periodu između 1. januara i 31. decembra 2015. godine, koje izveštavaju o društvenim temama u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata.

Na osnovu odluke Evropske komisije, ovaj konkurs uvodi novu kategoriju, nagradu za najbolju priču mladog istraživačkog novinara. Mladi istraživački novinar takođe se kvalifikuje i za opštu nagradu.

Za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo mogu se nominovati priče koje su objavljene ili emitovane u bilo kom mediju u Srbiji: štampanom, radio, TV, onlajn mediju ili njihovoj kombinaciji.

Nagradni fond u Srbiji za 2016-u godinu (za dostignuća u 2015-oj godini) iznosi 15 000 evra.

Individualne nagrade kreću se u rasponu od 3 000 do 5 000 evra. Nagrada za kategoriju "Najbolja priča mladog istraživačkog novinara" iznosi 3000 evra.

Do 3 najbolja učesnika će biti nagrađena.

Kompletno uputstvo za podnošenje prijava / nominacija, kao i prijavni formulari dostupni su na internet sajtu: www.novinarska-skola.org.rs.

Rok za podnošenje prijava je 29.03.2016.

Za dodatne informacije obratite se: EUAward@novinarska-skola.org.rs.

 

]]>
Wed, 23 Mar 2016 17:57:08 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17895/OTVOREN+NOVI+KONKURS+ZA+NAGRADU+EU+ZA+ISTRA%C5%BDIVA%C4%8CKO+NOVINARSTVO
NUNS objavljuje konkurs za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo 2016 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17880/NUNS+objavljuje+konkurs+za+godi%C5%A1nju+Nagradu+za+istra%C5%BEiva%C4%8Dko+novinarstvo+2016.html Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu jedanaestu godinu za redom dodeljuje Nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu.Nagrada se

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu jedanaestu godinu za redom dodeljuje Nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu.

Nagrada se dodeljuje u tri kategorije:

 1. Elektronski mediji (radio i televizija)

 2. Štampani mediji

 3. Onlajn mediji

Za nagradu mogu da konkurišu autori radova objavljenih u medijima Srbije od 1. aprila 2015. do 1. aprila 2016. godine. Krajnji rok za prijavu na konkurs je 4. april 2016. godine. Radove može prijaviti sam autor, njegov urednik ili kolega.

Nagrade se dodeljuju za istraživačke novinarske radove, koji se bave temama od velike važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Tri nominovana rada u svakoj kategoriji biće objavljena na sajtu NUNS-a, a pobednici će biti proglašeni na samoj svečanosti dodele nagrada. Pobednici u sve tri kategorije biće nagrađeni sa po100.000,00 dinara.                                  

Detaljnije uslove konkursa možete pogledati OVDE.

 

]]>
Fri, 11 Mar 2016 22:43:12 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17880/NUNS+objavljuje+konkurs+za+godi%C5%A1nju+Nagradu+za+istra%C5%BEiva%C4%8Dko+novinarstvo+2016
MINISTARSTVO: ŠEST KONKURSA ZA PROJEKTNO SUFINANSIRANJE MEDIJSKIH SADRŽAJA http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17883/MINISTARSTVO%3A+%C5%A0EST+KONKURSA+ZA+PROJEKTNO+SUFINANSIRANJE+MEDIJSKIH+SADR%C5%BDAJA.html Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je u utorak, 1. marta, šest konkursa za projektno sufinansiranje iz oblasti informisanja, u cilju podizanja kvaliteta medijskih sadržaja i podrške medijim

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je u utorak, 1. marta, šest konkursa za projektno sufinansiranje iz oblasti informisanja, u cilju podizanja kvaliteta medijskih sadržaja i podrške medijima i novinarima u objektivnom i pravovremenom informisanju građana Srbije. 

Pravo učešća na konkursima imaju izdavači medija čiji medij je upisan u Registar medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre, sa podacima upisanim u skladu sa Zakonom i pravna lica, odnosno preduzetnici koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja i koji prilože dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija koji je upisan u Registar medija.

Za sufinansiranje projekata koji budu odabrani na konkursima, Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je 262 miliona dinara, čime je budžet u svim kategorijama uvećan u odnosu na prethodnu godinu.

Konkursi su objavljeni 1. marta u dnevnim novinama Politika i na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, i to:

]]>
Tue, 1 Mar 2016 23:22:19 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17883/MINISTARSTVO%3A+%C5%A0EST+KONKURSA+ZA+PROJEKTNO+SUFINANSIRANJE+MEDIJSKIH+SADR%C5%BDAJA
Stipendije za novinare „Milena Jesenská" http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17882/Stipendije+za+novinare+%E2%80%9EMilena+Jesensk%C3%A1%22.html Novinari koji imaju iskustva u izveštavanju o temama iz kulture pozvani su da se prijave za ovogodišnje stipendije Milena Jesenská.Stipendije Milena Jesenská novinarima nude mogućnost da se posvete in

Novinari koji imaju iskustva u izveštavanju o temama iz kulture pozvani su da se prijave za ovogodišnje stipendije Milena Jesenská.

Stipendije Milena Jesenská novinarima nude mogućnost da se posvete intenzivnom radu na temi po svom izboru. Fokus programa su teme iz kulture, ali termin "kultura" se ovde shvata veoma široko i uključuje niz intelektualnih i umetničkih područja.

Za učešće u programu mogu se prijaviti novinari i novinarke iz evropskih zemalja, Turske, Gruzije, Jermenije i Azerbejdžana. Zainteresovani kandidati moraju imati radno iskustvo u medijima - prijave studenata novinarstva i novinara početnika neće biti uzete u razmatranje.

Rok za prijavu je 28.3.2016. godine.

Više detalja o stipendijama i uslovima i procesu prijave pogledajte ovde.

]]>
Tue, 1 Mar 2016 23:17:31 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17882/Stipendije+za+novinare+%E2%80%9EMilena+Jesensk%C3%A1%22
Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost 2016 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17881/Balkanske+stipendije+za+novinarsku+izuzetnost+2016.html Prijavljivanje za deseti, jubilarni, program Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost je u toku.Postanite ovogodišnji stipendista programa!Preuzmite i popunite prijavni formular na <http://fe

Prijavljivanje za deseti, jubilarni, program Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost je u toku.

Postanite ovogodišnji stipendista programa!

Preuzmite i popunite prijavni formular na
<http://fellowship.birn.eu.com/en/page/home>
http://fellowship.birn.eu.com/en/page/home i pošaljite nam prijavu na mail:
<mailto:fellowship@birn.eu.com> fellowship@birn.eu.com do 01. marta 2016. godine.
 
Za stipendiju se mogu prijaviti novinari iz Srbije, Albanije, Bosne i
Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Grčke i
Kosova.
 
I ove godine, dodelićemo stipendije za deset novinara i profesionalnu pomoć
tokom istraživanja teme od regionalne važnosti, kao i važnosti za EU.
 
Pošaljite nam svoje prijave sa predlogom priče na ovogodišnju temu
Poverenje, do 01. marta 2016. godine.
 
Kandidati koje izabere stručni žiri, dobiće stipendiju u iznosu od 2000
evra, kao i dodatnih 2000 evra za troškove putovanja i istraživanja. Oni će
takođe prisustvovati međunarodnim seminarima i konstantno dobijati podršku mentora tokom rada na svojim pričama.
 
Gotovi tekstovi biće objavljeni na engleskom i lokalnim jezicima u vodećim
regionalnim i međunarodnim medijima. Pored toga, tri najbolje priče dobiće
novčanu nagradu u iznosu od 4000, 3000 i 1000 evra.
 
Formular za prijavu, vodič, kao i detaljnije informacije o programu možete
pronaći na  <http://fellowship.birn.eu.com/en/page/home>
http://fellowship.birn.eu.com/en/page/home
 
U cilju podsticanja kvalitetnog izveštavanja, inicijative regionalnog
povezivanja novinara, kao i ujednačenog pokrivanja tema koje su od ključne
važnosti za region i EU, program Balkanskih stipendija za novinarsku
izuzetnost je podržan od strane Erste fondacije i Fondacije za otvoreno
društvo u saradnji sa regionalnom Balkanskom istraživačkom mrežom, BIRN.
 
Kontakt za više informacija:
 
Fellowship programme manager, BIRN
Kolarčeva 7/V
11 000 Beograd, Srbija
Email:  <mailto:fellowship@birn.eu.com> fellowship@birn.eu.com 

 

]]>
Thu, 18 Feb 2016 22:49:33 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17881/Balkanske+stipendije+za+novinarsku+izuzetnost+2016
Konkurs Slavko Ćuruvija fondacije za novinare lokalnih medija http://www.anem.org.rs/story/17791/+Konkurs+Slavko+%C4%86uruvija+fondacije+za+novinare+lokalnih+medija.html Slavko Ćuruvija fondacija raspisala je konkurs za novinare lokalnih štampanih i onlajn medija sa područja Republike Srbije na kojem će pet najboljih predloga za priču od značaja za lokalnu zajednic

Slavko Ćuruvija fondacija raspisala je konkurs za novinare lokalnih štampanih i onlajn medija sa područja Republike Srbije na kojem će pet najboljih predloga za priču od značaja za lokalnu zajednicu biti nagrađeno finansijskom i mentorskom podrškom.

Cilj konkursa "O čemu Srbija ćuti?" je unapređenje znanja i veština novinara lokalnih štampanih i onlajn medija u analitičkom i istraživačkom novinarstvu, kao i pospešivanje saradnje lokalnih medija, uključujući i međusobnu razmenu sadržaja.

Novinari koji se prijavljuju na konkurs trebalo bi da budu zaposleni ili stalni saradnici aktivnih štampanih ili internet medija koji pre svega izveštavaju o pitanjima od značaja za lokalnu zajednicu (opštinu, grad, više opština, okrug).

Predložene teme trebalo bi da se tiču nezavisnosti, javnosti i efikasnosti rada pravosuđa, rada policije i borbe protiv svih vrsta kriminala, transparentnosti budžeta lokalne samouprave i odgovornosti lokalnih funkcionera ili zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Ukoliko predložene priče budu imale veliki potencijal ili se budu ticale teme od velikog značaja za određenu lokalnu zajednicu, komisija će razmatrati i druge predloge.

Izabrani novinari će tokom rada na projektu dobijati mesečnu stipendiju, a biće im pokriveni i troškovi rada (komunikacije, prevoz i slično).

Planirano je da rad na priči traje maksimalno četiri meseca - od 1. novembra 2015. do 29. februara 2016. godine.

Novinari treba da uz konkursnu dokumentaciju prilože i pisanu izjavu glavnog i odgovornog urednika medija u kojem rade, kojom urednik potvrđuje da će objaviti tekst na predloženu temu. Fondacija će obezbediti objavljivanje priča u medijima sa nacionalnim pokrivanjem i na taj način obezbediti njihovu dodatnu vidljivost.

Više informacija o proceduri konkurisanja i potrebnoj dokumentaciji može se naći na internet adresi www.slavkocuruvijafondacija.rs.

Prijave sa traženim dokumentima treba podneti najkasnije do 23. oktobra 2015. godine, u 23.59h.

 

Projekat se realizuje uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država.

]]>
Wed, 7 Oct 2015 16:10:49 +0100 http://www.anem.org.rs/story/17791/+Konkurs+Slavko+%C4%86uruvija+fondacije+za+novinare+lokalnih+medija
Konkurs za godišnju nagradu „Đoko Vještica“ http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17794/Konkurs+za+godi%C5%A1nju+nagradu+%E2%80%9E%C4%90oko+Vje%C5%A1tica%E2%80%9C.html Udruženje novinara Srbije raspisao je konkurs za novinarsku nagradu „Đoko Vještica".Nagrada za novinarsku humanost dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima k

Udruženje novinara Srbije raspisao je konkurs za novinarsku nagradu „Đoko Vještica".

Nagrada za novinarsku humanost dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Na konkurs se mogu poslati radovi objavljeni u periodu od 22. oktobra 2014. godine do 22. oktobra 2015. godine.

Rok za slanje radova je 22. oktobar, do 12h.

Isečke, fotokopije tekstova ili CD/DVD sa tv i radio prilozima, kao i tekstovima objavljenim na vebu, dostaviti na adresu Udruženja novinara Srbije, Resavska 28/I, 11000 Beograd sa naznakom „Za novinarsku nagradu Đoko Vještica".

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i biće dodeljena 26. oktobra 2015. godine.

Više informacija o konkursu.

]]>
Mon, 5 Oct 2015 16:37:24 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17794/Konkurs+za+godi%C5%A1nju+nagradu+%E2%80%9E%C4%90oko+Vje%C5%A1tica%E2%80%9C
Konkurs za deseti Press Vitez http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17796/Konkurs+za+deseti+Press+Vitez.html Festival Press Vitez je vanstranačka manifestacija, namenjena razvoju žurnalizma, a Zamišljen kao olimpijada TV novinarstva, koja posebnu pažnju pridaje i kameri, montaži, scenariju...Teme su slobodne

Festival Press Vitez je vanstranačka manifestacija, namenjena razvoju žurnalizma, a Zamišljen kao olimpijada TV novinarstva, koja posebnu pažnju pridaje i kameri, montaži, scenariju...

Teme su slobodne, a na Festivalu pravo učešća imaju minijature napravljene u poslednje dve godine. Ako nisu objavljene autor to mora da naglasi u prijavi. Minijature mogu trajati od dva do najviše devet minuta.

Osnovne kategorije festivala:

 • Novinari
 • Kamera
 • Montaža

Rok za pristizanje radova je 20. oktobar 2015. u podne.

Festival očekuje da u minijaturama bude zastupljen antropološki pristup, tj. da bude vidljiv kroki dokumentarni pristup, ili logika društvene hronike, to jest crtice, a u obzir dolaze i vanredno uspeli video-paketi informativnog i zabavnog programa.

Uz svaki rad plaća se kotizacija za selekciju, a njome su obuhvaćeni novinar, snimatelj i montažer. Kotizacija iznosi 1000 dinara, a za učesnike s prostora bivše Jugoslavije iznosi 15 evra po radu.

Svaki paket mora sadržati snimak minijature na CD u DVD formatu u 3 primerka. Radove slati na: Direkcija Festivala Press Vitez, Brigadira Ristića C9/5, 23000 Zrenjanin.

Žiri čini skup TV profesionalaca, univerzitetskih predavača, TV kritičara...

Nagrada se može sastojati od putovanja na internacionalne Festivale, ili može biti nematerijalna, ali je najveća materijalna vrednost rezervisana za gran-pri.

Više informacija o konkursu možete pronaći na sajtu festivala.

]]>
Sun, 4 Oct 2015 16:40:37 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17796/Konkurs+za+deseti+Press+Vitez
Godišnja medijska nagrada za toleranciju http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17795/Godi%C5%A1nja+medijska+nagrada+za+toleranciju.html Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji raspisuje konkurs za Godišnju medijsku nagradu za toleranciju, za najbolje medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskri

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji raspisuje konkurs za Godišnju medijsku nagradu za toleranciju, za najbolje medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije.

Pravo na učešće na konkursu imaju novinari i novinarke svih štampanih i elektronskih, lokalnih i nacionalnih medija u Srbiji, koji su objavili tekstove/priloge na temu koja je zadata na konkursu, u periodu od 1. januara 2015. do 15. oktobra 2015. godine. Iz jedne medijske kuće, može da konkuriše više novinara/novinarki, ali svako od njih može da pošalje samo jedan prilog/tekst.

Konkurs traje do 15. oktobra 2015. godine.

Prijave treba poslati na mejl poverenik@ravnopravnost.gov.rs ili poštom na adresu Poverenik za zaštitu ravnopravnosti (za novinarski konkurs), Beogradska 70/I, 11000 Beograd.

Nagrade se dodeljuju u dve kategorije:

 • radijski/TV prilog
 • štampani/online tekst

Najbolji medijski prilozi na konkursu i imena autora i autorki biće proglašeni na Međunarodnoj konferenciji „Srbija na putu tolerancije i nediskriminacije" 16. novembra 2015. godine.

Više informacija o konkursu, nagradama i načinu prijave (pdf)

]]>
Sat, 3 Oct 2015 16:39:18 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17795/Godi%C5%A1nja+medijska+nagrada+za+toleranciju
Konkurs za devetu VIRTUS nagradu za filantropiju http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17793/Konkurs+za+devetu+VIRTUS+nagradu+za+filantropiju.html  Trag Fondacija, uz podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju i u partnerstvu sa USAID, raspisala je deveti konkurs za VIRTUS nagradu za filantropiju.Konkurs je otvoren za sve domaće i s

 

Trag Fondacija, uz podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju i u partnerstvu sa USAID, raspisala je deveti konkurs za VIRTUS nagradu za filantropiju.

Konkurs je otvoren za sve domaće i strane kompanije, korporacije, javna i državna preduzeća, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondove i fondacije i pojedince. Od prethodne godine konkurs za VIRTUS nagradu otvoren je i za nominacije u oblasti individualnog doprinosa filantropiji. Neprofitne organizacije, javne ustanove i organi uprave nemaju pravo prijave, ali imaju pravo nominovanja kandidata za nagradu.

Rok za prijem prijava je 16. oktobar 2015. godine.

Kandidate za nagrade iz svih oblasti mogu da predlože svi zainteresovani građani, pojedinci, neprofitne organizacije, mediji, PR i marketinške agencije i same kompanije i preduzeća koji imaju programe iz oblasti korporativne filantropije.

VIRTUS nagrada za 2015. godinu biće dodeljena u pet glavnih kategorija:

 • Glavna nagrada za doprinos kompanije na nacionalnom nivou
 • Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje
 • Nagrada za malo i srednje preduzeće
 • Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora
 • Nagrada za individualni doprinos filantropiji

Ceremonija proglašenja dobitnika biće održana u Beogradu, krajem januara 2016. godine. O dobitnicima nagrada odlučivaće nezavisni žiri koji čine ugledni pojedinci i stručnjaci iz sveta privrede, civilnog sektora, medija i marketinga.

Dodatne informacije, detaljni uslovi konkursa i prijavni formulari dostupni su na zvaničnominternet sajtu VIRTUS nagrade.

 

Kontakt za dodatne informacije:
Miša Stojiljković, PR VIRTUS nagrade
tel. 064 155 84 39, e-mail: virtuspr@tragfondacija.org

 

]]>
Sat, 3 Oct 2015 16:34:30 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17793/Konkurs+za+devetu+VIRTUS+nagradu+za+filantropiju
Stažiranje novinara i urednika u Dojče vele http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17792/Sta%C5%BEiranje+novinara+i+urednika+u+Doj%C4%8De+vele.html  Stažiranje je moguće u svim DW (Deutsche Welle) delatnostima: televiziji, internet redakciji, radiju, komunikacijama i Dojče vele akademiji. Multimedijalno, regionalno predstavništvo u Bonu omog

 

Stažiranje je moguće u svim DW (Deutsche Welle) delatnostima: televiziji, internet redakciji, radiju, komunikacijama i Dojče vele akademiji. 

Multimedijalno, regionalno predstavništvo u Bonu omogućava stražiranje na radiju i internet redakciji na 30 različitih jezika. Redakcija u Berlinu omogućava televizijsku praksu na engleskom, arapskom, španskom ili nemačkom jeziku. 

Predviđeno je da praksa traje 6 meseci, uz novčanu naknadu praktikantima od, najmanje, 310 evra mesečno. 

Prijave su otvorene za studente i novinare koji već imaju iskustva u radu u medijima. 

Prijave se prihvataju tokom oktobra i aprila.

 

Detaljne informacije i opis potrebne dokumentacije za prijavu

]]>
Fri, 2 Oct 2015 16:32:18 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17792/Sta%C5%BEiranje+novinara+i+urednika+u+Doj%C4%8De+vele
konkurs za dodelu godišnje nagrade „Ana Njemogova Kolarova“ za najbolji medijski proizvod o slovačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji - rok 15.7.2015. http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17651/konkurs+za+dodelu+godi%C5%A1nje+nagrade+%E2%80%9EAna+Njemogova+Kolarova%E2%80%9C+za+najbolji+medijski+proizvod+o+slova%C4%8Dkoj+nacionalnoj+manjini+u+Srbiji+-+rok+15.7.2015..html Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, 6. maja 2015. godine je raspisao 4. konkurs za dodelu godišnje nagrade „Ana Njemogova Kolarova" za najbolji medijski proizvod o slovačkoj nacionalnoj

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, 6. maja 2015. godine je raspisao 4. konkurs za dodelu godišnje nagrade „Ana Njemogova Kolarova" za najbolji medijski proizvod o slovačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji. Konkurs traje do 15. jula 2015. godine.

Nagrada se dodeljuje za najbolji medijski proizvod, koji se bavi bilo kojim aspektom života slovačke zajednice ili pojedinca koji pripada ovoj zajednici u Srbiji.

Medijski proizvod mora biti objavljen na bilo kom jeziku osim na slovačkom, u štampanim ili elektronskim (radio, TV, internet) medijima.

Radovi koji se prijavljuju na konkurs moraju biti objavljeni ili emitovani u protekloj godini - od 01. avgusta 2014. do 15. jula 2015.

Svaki novinar/ka ima pravo da pošalje maksimum tri priloga. Uz radove koji su na jezicima ostalih nacionalnih manjina treba poslati prevod na slovački ili srpski jezik.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 250 € u dinarskoj protivvrednosti za autora.

Prijavu na konkurs može poslati redakcija ili pojedinac putem pošte na adresu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine,  Bulevar Mihajla Pupina 1/IV, 21000 Novi Sad sa naznakom "za novinarski konkurs".

Uslove konkursa i prijavni formular mozete naci na web stranici http://www.rada.org.rs/sr/konkurs/item/1011-a-n-k-2015/1011-a-n-k-2015.

]]>
Fri, 15 May 2015 09:40:29 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17651/konkurs+za+dodelu+godi%C5%A1nje+nagrade+%E2%80%9EAna+Njemogova+Kolarova%E2%80%9C+za+najbolji+medijski+proizvod+o+slova%C4%8Dkoj+nacionalnoj+manjini+u+Srbiji+-+rok+15.7.2015.
Konkurs za najbolju fotografiju na temu korupcije - Rok: 12.6.2015. http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17644/Konkurs+za+najbolju+fotografiju+na+temu+korupcije+-+Rok%3A+12.6.2015..html 12.5.2015. (Transparentnost.org.rs) - Transparency International, Fondacija Thomson Reuters i Međunarodna antikorupcijska konferencija raspisali su konkurs za najbolju fotografiju koja na što maštovit
12.5.2015. (Transparentnost.org.rs) - Transparency International, Fondacija Thomson Reuters i Međunarodna antikorupcijska konferencija raspisali su konkurs za najbolju fotografiju koja na što maštovitiji i snažniji način prikazuje efekte korupcije.


Rok je 12. jun
, autori najboljih fotografija dobiće novčane nagrade, a pobednike (u dve kategorije) očekuju radionica u organizaciji Fondacije Thomson Reuters (svi troškovi plaćeni) i putovanje na Međunarodnu antikorupcijsku konferenciju u Maleziji, u septembru 2015. godine

Detalji o konkursu na sajtu Transparency International


Pogledajte nagrađene fotografije:

https://www.transparency.org/getinvolved/2013photowinners  

]]>
Tue, 12 May 2015 11:53:49 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17644/Konkurs+za+najbolju+fotografiju+na+temu+korupcije+-+Rok%3A+12.6.2015.
Nagrada Evropske komisije „Lorenco Natali“ za doprinos iskorenjivanju siromaštva - Rok: 31.8.2015. http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17599/Nagrada+Evropske+komisije+%E2%80%9ELorenco+Natali%E2%80%9C+za+doprinos+iskorenjivanju+siroma%C5%A1tva+-+Rok%3A+31.8.2015..html (izvor: ec.europa.eu) - Ovogodišnja dodela nagrade „Lorenco Natali" je organizovana pod sloganom „Današnje priče mogu promeniti našu sutrašnjicu" i poklapa se sa održavanjem Evropske godine
(izvor: ec.europa.eu) - Ovogodišnja dodela nagrade „Lorenco Natali" je organizovana pod sloganom „Današnje priče mogu promeniti našu sutrašnjicu" i poklapa se sa održavanjem Evropske godine za razvoj. Evropska komisija će u decembru kao i prethodnih godina nagraditi novinare za izvanredan doprinos izveštavanju o razvoju i iskorenjivanju siromaštva.


Na konkurs se mogu prijaviti profesionalni novinari nezavisno od vrste medija za koje rade. Konkurs donosi i jednu novinu: ove godine za nagradu mogu konkurisati i novinari amateri, kao i blogeri.

Žiri će nagraditi po jednog profesionalnog i jednog novinara amatera iz svakog od sledećih regiona: Afrika, arapske zemlje i Bliski istok, Azija i Pacifik, Južna Amerika i Karibi te Evropa.

Pobednici dobijaju trofej i novčanu nagradu u iznosu od 5.000 evra. Osim toga, pobednici će se takmičiti za dodatnih 5.000 evra odnosno Veliku nagradu na svečanosti dodele u decembru.

UKOLIKO ŽELITE DA SE PRIJAVITE

Ako ste profesionalni ili novinar amater i izveštavali ste o razvoju ili iskorenjivanju siromaštva, možete se prijaviti za učešće ovde do 31. avgusta 2015.

Na konkurs možete poslati članke (u štampanom ili elektronskom obliku) ili reportaže (emitovane na radiju ili televiziji) koji su objavljeni u periodu od 1. septembra 2014. do 31. avgusta 2015.

Ukoliko želite da saznate više o kriterijumima za prijavu, posetite ovaj link.

Ukoliko imate još pitanja, posetite odeljak sa često postavljanim pitanjima ili stupite u kontakt sa našim sekretarijatom.

Ako želite da podržite novinare u njihovim nastojanjima da svojim pričama promene izgled sutrašnjice, pomozite nam u širenju ove vesti!

Promotivni materijal je moguće besplatno preuzeti ovde; dodatni materijal za novinare je dostupan u kutku za informisanje.

]]>
Tue, 5 May 2015 09:46:27 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17599/Nagrada+Evropske+komisije+%E2%80%9ELorenco+Natali%E2%80%9C+za+doprinos+iskorenjivanju+siroma%C5%A1tva+-+Rok%3A+31.8.2015.
Konkurs za novinarsku nagradu http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17521/Konkurs+za+novinarsku+nagradu.html 21.4.2015. (FoNet) - Novosadska novinarska škola saopštila je danas da je do 13. maja otvoren konkurs za nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo.Konkurs je otvoren za sve novinare ili

21.4.2015. (FoNet) - Novosadska novinarska škola saopštila je danas da je do 13. maja otvoren konkurs za nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo.

Konkurs je otvoren za sve novinare ili grupe novinara koji su u periodu od 1. januara do 31. decembra 2014. godine objavili istraživačke priče o društvenim temama o zloupotrebi moći i osnovnih ljudskih prava, korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata.

Za nagradu EU za istraživačko novinarstvo mogu se nominovati priče koje su objavljene ili emitovane u bilo kom mediju u Srbiji - štampanom, radio, TV, onlajn mediju ili njihovoj kombinaciji.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo ima cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao ida unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, navodi se u saopštenju.

Nagradni fond u Srbiji za 2015. godinu iznosi 10.000 evra, a individualne nagrade kretaće se u rasponu od 3.000 do 5.000 evra.

U saradnji sa Fondacijom Gardijan među pobednicima iz svih sedam zemalja biće odabrana najbolja istraživačka priča u regionu, a autor će biti pozvan na studijsko putovanje u Gardijan/Observer.

Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija.

Evropska komisija će nadgledati i odobravati svaki važan korak u procesu dodele nagrade, a organizacija iz Srbije koja sprovodi dodelu nagrade je Novosadska novinarska škola, navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 21 Apr 2015 12:43:05 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17521/Konkurs+za+novinarsku+nagradu
Konkurs za novinarsku nagradu „Duško Jovanović“ - Rok: 30.4.2015. http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17504/Konkurs+za+novinarsku+nagradu+%E2%80%9EDu%C5%A1ko+Jovanovi%C4%87%E2%80%9C+-+Rok%3A+30.4.2015..html Fondacija "Duško Jovanović" raspisala je konkurs za dodelu međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo.Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na glavnog i odgovornog urednika lista „Dan&

Fondacija "Duško Jovanović" raspisala je konkurs za dodelu međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na glavnog i odgovornog urednika lista „Dan" Duška Jovanovića. Dodeljuje se svake četvrte godine, a 27. maja, na dan ubistva Duška Jovanovića, biće dodeljena drugi put.

Nagradu „Duško Jovanović" čine Povelja Fondacije i novčani fond od 20.000 evra. Prva nagrada iznosi 10.000 evra, druga 6.000, a treća 4.000 evra.

Pravo predlaganja kandidata imaju medijske kuće, naučne ustanove, novinarske organizacije, nevladine organizacije, profesionalni novinari i studenti istraživačkog novinarstva iz celog sveta.

Konkurs je otvoren do 30. aprila 2015. godine.

Prijavljeni rad mora biti objavljen u medijima najkasnije do ovog datuma.

Uz prijavni formular, koji se može preuzeti na www.fondacija-duskojovanovic.com, potrebno je priložiti dva primerka rada - jedan na svom jeziku i jedan na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori (crnogorski, srpski, hrvatski ili bošnjački). Ukoliko kandidat prilaže tekst iz štampanih medija važno je da se na fotokopiji ili skeniranom tekstu jasno vidi logo novina, potpis autora i datum objavljivanja.

Forma prijave za TV prilog je DVD ili VHS snimak, za radio MP3 ili audio-kaseta. Uz prijavu za TV i radio prilog potrebno je poslati i potvrdu koju je potpisao urednik ili direktor.

Na konkurs je potrebno je priložiti i prijavno pismo sa sledećim elementima: naziv članka ili serije članaka, kao i ime(na) novinara koji su radili na njima; sažetak istraživačkog novinarskog rada; temu i sinopsis priče, uključujući najvažnije podatke; ocenu doprinosa saznanju istine o određenoj oblasti društvenog života; kako je priča počela (dojava, zadatak, lična inicijativa i slično); najvažnije izvode i primere iz predloženog istraživačkog rada, podatak da li je neko doveo u pitanje istinitost priče - ako jeste objasnite; savet drugim novinarima koji planiraju slične projekte; detaljan opis korišćene naučne metodologije - kako ste potvrdili rezultate metoda koje ste koristili, na koji način su te metode dovele do informacija, da li ste tražili pomoć naučnika - opišite njegov angažman; kratku biografiju kandidata sa fotografijom i obrazloženje kandidature.

Ocenjivanje kandidata vršiće žiri u čijem će sastavu biti jedan predstavnik Fondacije, a ostali članovi biće renomirani poznavaoci oblasti novinarstva.

Ispunjeni prijavni obrazac sa materijalom slati u elektronskoj formi na mejl fondacijadjovanovic@t-com.me ili na adresu Fondacije, Ul. 13. jul b.b., 81000 Podgorica, Crna Gora.

 

]]>
Thu, 16 Apr 2015 16:24:38 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17504/Konkurs+za+novinarsku+nagradu+%E2%80%9EDu%C5%A1ko+Jovanovi%C4%87%E2%80%9C+-+Rok%3A+30.4.2015.
Nagradni konkurs za novinarski doprinos borbi protiv ilegalne trgovine - Rok: 2.6.2015. http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17491/Nagradni+konkurs+za+novinarski+doprinos+borbi+protiv+ilegalne+trgovine+-+Rok%3A+2.6.2015..html (Medija centar Niš) - „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini"Ciljevi konkursa i osnovne informacijeIstraživanja koja je sprovela Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) tokom 2013. god

(Medija centar Niš) - „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini"

Ciljevi konkursa i osnovne informacije

Istraživanja koja je sprovela Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) tokom 2013. godine pokazuju da Republika Srbija i njen budžet gube više od tri milijarde evra zbog ilegalne trgovine. To je gotovo 10% ukupnog budžeta Srbije i tim sredstvima bi brojni segmenti (socijalna zaštita, kultura, sport, obrazovanje, zdravstvo) mogli da budu značajno unapređeni.

Iako se tema ilegalne trgovine još uvek smatra isključivom odgovornošću centralnih nivoa vlasti (Ministarstva finansija, Poreske uprave), velika je odgovornost i svakog građanina koji svesno ili nesvesno učestvuje u ilegalnoj trgovini. Novinari na lokalnom nivou mogu da daju svoj doprinos tako što će započeti sistematičnu istraživačku temu o štetnim uticajima ilegalne trgovine, koja ima razarajući efekat ne samo na ekonomiju već i društvo u svim aspektima. S obzirom na razmere ilegalne trgovine i sive ekonomije u Srbiji, Media i reform centar Niš poziva novinare da slanjem svojih objavljenih radova o ovoj temi utiču na javnost informišući je o posledicama, i šireći svest građana da je plaćanje i trgovanje u sivoj zoni zapravo produbljenje problema i dodatna degradacija ukupne ekonomske situacije.

Izveštavanjem o ilegalnoj trgovini:
 • informišemo javnost o temi ilegalne trgovine,
 • gradimo poziciju za suočavanje sa ovim problemom,
 • utičemo na druge da se uključe u rešavanje problema,
 • pokušavamo da utičemo na što bolju primenu regulative koja se tiče problema;
 • podižemo svest građana o važnosti rešavanja ovog društvenog problema i važnosti zajedničkog delovanja,
 • jačamo saradnju medija i relevantnih državnih službi nadležnih za borbu protiv sive ekonomije.

Uslovi

Od učesnika konkursa očekuje se da su u predloženim novinarskim radovima ispunili sledeće uslove:

 • kontinuiranost u izveštavanju o ilegalnoj trgovini (posvećenost temi - kroz dugoročno izveštavanje, istraživanje ili uređivanje sadržaja o ovoj temi)
 • kvalitet sadržaja (objektivnost u izveštavanju; višestrani pristup temi; konkretan efekat proizašao iz novinarskog sadržaja; tehnička opremljenost sadržaja)
 • vidljivost objavljenog sadržaja (pozicioniranost objavljenog sadržaja u datom mediju - udarne strane i termini; na internetu - pozicija na sajtu medijske kuće, prisustvo na društvenim mrežama)
 • nakon prijave putem obrasca za konkurs, kandidat sve objavljene radove treba da podeli sa javnošću putem FB stranice i Twitter naloga „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini": (https://www.facebook.com/iJAkazemNE)
 • poželjno je da su se kandidati ovom temom bavili i ranije; prednost će imati novinari koji se temom bave tokom dužeg perioda. 

Napomena: kandidat u nagradnom konkursu može učestvovati i serijom objavljenih radova o zadatoj temi koje će sukcesivno, a tokom trajanja konkursa, deliti putem društvenih mreža „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini". U tom slučaju potrebno je samo jednom popuniti i poslati prijavni obrazac.

Ko može da se prijavi?

Na nagradni konkurs mogu da se prijave:

 • novinari zaposleni u štampanim i elektronskim medijima sa teritorije Republike Srbije;
 • honorarni novinari u štampanim i elektronskim medijima sa teritorije Republike Srbije; freelance novinari.

Teritorijalni opseg projekta

Imajući u vidu opšti društveni značaj teme konkursa, svoje priloge mogu slati novinari iz cele Srbije. Novinarski prilozi mogu se fokusirati na region, lokalnu samoupravu ili se mogu odnositi na neku temu na nacionalnom nivou.

Šta je potrebno za prijavu?

 • Prijavni formular
 • Rad u elektronskoj formi (tekst, fotografije, video-prilog)
 • Pismo preporuke (opciono)

Kako se prijaviti?

Konkursna dokumentacija treba da bude dostavljena isključivo elektronskim putem. Prijavni formular i pismo preporuke treba da budu u PDF formatu. Prijavni formular ne sme biti popunjen rukom. Internet adresa za slanje dokumentacije je: info@mirc.rs.

Po slanju konkursne dokumentacije mejlom, u narednih 48 sati kandidati dobijaju odgovor da je dokumentacija primljena. U suprotnom, kontaktirajte kancelariju Media i reform centra Niš.

Nepotpune prijave, kao ni prijave pristigle nakon isteka roka konkursa neće biti razmatrane.

Selekcioni proces

Nakon uvida u ispravnost i procene konkursne dokumentacije, selekciona komisija vrši odabir onih kojima će nagrade biti dodeljene. Članovi komisije su predstavnici Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Ekonomskog fakulteta u Nišu, Policijske uprave Niš i organizacija civilnog društva.

Nagrade

Media i reform centar Niš dodeljuje nagrade, i to:

 • laptop kompjuter - za prvo mesto
 • tablet uređaj - za drugo mesto
 • smart telefon - za treće mesto
 • vikend za dve osobe - specijalna nagrada publike zasnovana na broju lajkova i deljenja teksta autora na društvenim mrežama (TW i FB strana „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini")

Do kada traje konkurs?

Konkurs traje od 2. marta 2015. do 2. juna 2015. godine.

Za dodatne informacije kontaktirajte kancelariju Media i reform centra telefonom na broj 018.526.972, ili mejlom na info@mirc.rs.

Konkurs za novinarski doprinos borbi protiv ilegalne trgovine deo je projekta „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini", koji Media i reform centar Niš realizuje u okviru Programa „Pokreni se za budućnost" koji finansijski podržava kompanija Filip Moris.

Prijavni formular možete preuzeti ovde . 

]]>
Tue, 14 Apr 2015 14:34:43 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17491/Nagradni+konkurs+za+novinarski+doprinos+borbi+protiv+ilegalne+trgovine+-+Rok%3A+2.6.2015.
FILMART RASPISAO KONKURSE ZA UČEŠĆE NA JUBILARNOM 10. KAMPU „INTERAKCIJA“ I 5. MASTERKLASU „INTERDOC“ http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17355/FILMART+RASPISAO+KONKURSE+ZA+U%C4%8CE%C5%A0%C4%86E+NA+JUBILARNOM+10.+KAMPU+%E2%80%9EINTERAKCIJA%E2%80%9C+I+5.+MASTERKLASU+%E2%80%9EINTERDOC%E2%80%9C.html 23.3.2015. Nezavisni filmski centar „Filmart" iz Požege je raspisao konkurse za učešće na jubilarnom 10. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija 2015" i 5. Međunarodnom masterkl
23.3.2015. Nezavisni filmski centar „Filmart" iz Požege je raspisao konkurse za učešće na jubilarnom 10. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija 2015" i 5. Međunarodnom masterklasu dokumentarnog filma „Interdoc 2015".

Ovogodišnji kamp „Interakcija" biće održan od 12. do 29. avgusta 2015. godine, u Požegi, tokom koga će petnaest učesnika, podeljeni u tri ekipe, snimiti tri dokumentarna filma. Na konkurs za učešće na kampu, mogu se prijaviti studenti produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma. Povodom obeležavanja jubilarnog desetog kampa „Interakcija", pored studenata filmskih škola, pravo učešća na konkursu imaju i bivši učesnici kampa.

Istovremeno sa drugom fazom „Interakcije", od 19. do 28. avgusta 2015. godine, biće održan 5. Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc 2015", koji će voditi afirmisani reditelji Dragan Elčić i Mladen Matičević. Kroz predavanja i projekcije filmova, predavači će učesnicima masterklasa preneti znanje i iskustvo na temu „Kreativni dokumentarni film". Pored studenata filmskih škola, na konkurs za učešće na masterkalsu, mogu se prijaviti i filmski i televizijski profesionalci, kao i svi oni koji žele da saznaju više o kreativnom dokumentarnom filmu.

Konkurs za učešće na kampu „Interakcija" otvoren je do 15. aprila 2015. godine, dok se zainteresovani za učešće na masterklasu „Interdoc", mogu prijaviti do 10. juna 2015. godine.

Do sada na masterklasu, učestvovalo je 46 učesnika iz 22 zemlje, dok su na kampu „Interakcija", učestvovala 174 učesnika iz 45 zemalja i snimljeno je 35 dokumentarnih filmova. Sedam filmova, snimljenih tokom kampa, osvojilo je osam nagrada na filmskim festivalima u Indiji, Slovačkoj, Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji. Na ovogodišnjem „Kustendorf"-u, film „Ringišpil", snimljen tokom prošlogodišnje „Interakcije", osvojio je nagradu „Vilko Filač" za najbolju fotografiju.

Više informacija o konkurisima, mogu se pronaći na sajtu www.film-art.org
]]>
Mon, 23 Mar 2015 11:50:30 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17355/FILMART+RASPISAO+KONKURSE+ZA+U%C4%8CE%C5%A0%C4%86E+NA+JUBILARNOM+10.+KAMPU+%E2%80%9EINTERAKCIJA%E2%80%9C+I+5.+MASTERKLASU+%E2%80%9EINTERDOC%E2%80%9C
Raspisan konkurs za Betinu fotografiju godine. Rok: 24.4.2015. http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17323/Raspisan+konkurs+za+Betinu+fotografiju+godine.+Rok%3A+24.4.2015..html Novinska agencija Beta raspisala je 12. marta konkurs za najbolju novinsku fotografiju godine. Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere s fotografijama snimljenim na tlu jugoistočne Evrope u pe
Novinska agencija Beta raspisala je 12. marta konkurs za najbolju novinsku fotografiju godine. Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere s fotografijama snimljenim na tlu jugoistočne Evrope u periodu april 2014-mart 2015.


To je dvanaesti konkurs pod nazivom "Betina fotografija godine".

Konkurs je otvoren do 24. aprila. Nagrade su novčane i prva iznosi 1.000 evra, druga 750 evra a treća 500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ovogodisnji sponzor nagrada je Denjub fuds grupa (Danube Foods Group).

Članovi žirija ovogodišnjeg Betinog konkursa su Ivana Tomanović, vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, Predrag Mitić, fotoreporter Večernjih novosti, i Nenad Petrović, urednik Foto redakcije Bete.

Izložba najboljih radova biće odrzana u Etnografskom muzeju od 2. do 12. juna, a vreme otvaranja izložbe i proglasenje pobednika Beta će saopstiti naknadno.


Propozicije i prijave za konkurs nalaze se na internet sajtu Novinske agencije Beta www.betafotokonkurs.com.

]]>
Fri, 13 Mar 2015 15:39:31 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17323/Raspisan+konkurs+za+Betinu+fotografiju+godine.+Rok%3A+24.4.2015.
NUNS objavljuje konkurs za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo 2015. Rok: 4.4.2015. http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17322/NUNS+objavljuje+konkurs+za+godi%C5%A1nju+Nagradu+za+istra%C5%BEiva%C4%8Dko+novinarstvo+2015.+Rok%3A+4.4.2015..html NUNS objavljuje konkurs za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo 2015 Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu po deseti put ove
NUNS objavljuje konkurs za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo 2015

 


Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu po deseti put ove godine dodeljuje Nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu.

 

Nagrada se dodeljuje u tri kategorije:

1. Elektronski mediji (radio i televizija)

2. Štampani mediji

3. Onlajn mediji


Za nagradu mogu da konkurišu autori radova objavljenih u medijima Srbije od 1. aprila 2014. do 1. aprila 2015. godine.
Krajnji rok za prijavu na konkurs je 4. april 2015. godine. Radove može prijaviti sam autor, njegov urednik ili kolega.

Nagrade se dodeljuju za istraživačke novinarske radove, koji se bave temama od velike važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Tri nominovana rada u svakoj kategoriji biće objavljena na sajtu NUNS-a, a pobednici će biti proglašeni na samoj svečanosti dodele nagrada. Pobednici u sve tri kategorije biće nagrađeni sa po 100.000,00 dinara.

NUNS će objaviti koji radovi su nominovani najmanje nedelju dana pre svečane dodele nagrada koja će se organizovati povodom Dana slobode medija 3. maja.

Forma prijave

Prijava bi trebalo da sadrži:

1. popunjen prijavni formular 

2. tekst ili prilog u štampanoj ili elektronskoj formi ili link web strane medija na kojoj je tekst ili prilog objavljen
 
3. potvrdu redakcije, potpisanu od strane urednika ili direktora, sa podacima o tome kada je i gde prilog, odnosno tekst objavljen.


* Za prijavu kandidata iz štampanih medija važno je da se na fotokopiji ili skeniranom tekstu jasno vidi logo novine, potpis autora i datum objavljivanja.

* Forma prijave TV priloga je DVD snimak ili link na kome je snimak objavljen. Za kategoriju onlajn medija potrebno je poslati link objavljenog rada.

Prijave se mogu poslati poštom na adresu:

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Resavska 28, II sprat, 11 000 Beograd, sa naznakom „za konkurs" ili predati lično. Prijave se mogu poslati i elektronskom poštom na mail tamara.filipovic@nuns.rs.

Za tačnost sadržaja novinarskih radova, odgovaraju redakcije koje su ih objavile.

Sve ostale informacije o konkursu i uslovima mogu se dobiti na web strani NUNS-a www.nuns.rs ili telefonom 011 3343 -255.

Sekretarijat NUNS-a

]]>
Fri, 13 Mar 2015 15:34:13 +0100 http://www.anem.org.rs/sr/medijskaScena/Konkursi/story/17322/NUNS+objavljuje+konkurs+za+godi%C5%A1nju+Nagradu+za+istra%C5%BEiva%C4%8Dko+novinarstvo+2015.+Rok%3A+4.4.2015.