Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

24. 03. 2017

UDRUŽENJA: „PROIZVODNJA” MEDIJSKIH KADROVA IZ REDOVA SLUŽBENIKA LOKALNIH UPRAVA

Kragujevac, Beograd, Novi Sad, 24.03.2017. - Novinarska i medijska udruženja oštro protestuju zbog loše implementacije Zakona o javnom informisanju i medijima od strane pojedinih lokalnih samouprava koje zloupotrebljavaju pravo  da imenuju svoje kandidate u komisije za ocenjivanje projekata na konkursima za sufinasiranje proizvodnje medijskih sadržaja.

Prateći proces projektnog sufinansiranja na lokalu uočili smo da se iza termina medijski stručnjak često kriju osobe koje nemaju nikakvog iskustva u radu sa medijima, niti saznanje o osnovnim stručnim i profesionalnim vrednostima, te da se u komisije imenuju opštinski činovnici, šefovi kabineta predsednika opština, načelnici službi koji se nikako ne mogu svrstati u medijske stručnjake... Najnovije primere takvog tumačenja Zakona o javnom informisanju i medijima prepoznajemo u lokalnim upravama Knjaževac i Nova Varoš.

U komisiju za ocenjivanje projekata na konkursu koji je raspisala Nova Varoš imenovan je, kao predstavnik opštine, zaposleni Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, dok je u Knjaževcu imenovan šef kabineta predsednika Opštine. Stoga pozivamo lokalne uprave ove dve opštine da isprave svoje propuste.

 Upozoravano da ovakva praksa „proizvodnje" medijskih kadrova, iz redova službenika lokalnih uprava, koji ne prepoznaju osnovne principe medijskog izveštavanja, može dovesti do daljeg urušavanja kvaliteta informisanosti građana.

Ovakvo tumačenje od strane lokalnih uprava u suprotnosti je sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Podsećamo da član 20. Pravilnika jasno kaže da se za člana  komisije imenuje se  lice koje je nezavisni stručnjak za medije  ili je medijski radnik, kao i da predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.

Novinarska i medijska udruženja apeluju na lokalne uprave da, sprovodeći proces projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja, poštuju Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. U suprotnom rizikuju da zbog nepoštovanja propisane procedure protiv njih budu pokrenuti sporovi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija - ANEM, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs