Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

21. 03. 2017

KOALICIJA: OPŠTINA BABUŠNICA DA MEDIJSKI KONKURS USKLADI SA ZAKONOM

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 21.03.2017. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, neće predložiti svoje kandidate za članove konkursne komisije u opštini Babušnica poštujući zajednički stav da ne učestvuju u radu komisija lokalnih samouprava čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Opština Babušnica u tekst konkursa, ni nakon reagovanja Koalicije, nije želela da uvrsti kriterijum da „pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu u ugovorom predviđenom roku i propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj i lica za koja se utvrdi da su sredstva nenamenski trošila".

Takođe, u obaveštenju o raspisanom konkursu objavljenom na sajtu Opštine, kao jedan od kriterijuma navodi se i obim i kvalitet pređašnje saradnje sa opštinom Babušnica u ostvarivanju javnog interesa građana, što nije u skladu sa Zakonom.

Kako ni nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Babušnica nije uskladila konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisije za ocenjivanje projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ove opštine.

Koalicija podseća da je opština Babušnica prošle godile odbila da ispravi nezakonito Rešenje o imenovanju komisije za ocenjivanje medijskih projekata i komisiju imenuje u skladu sa propisima. Ova lokalna samouprava tada je imenovala komisiju od članova koje nisu predložila novinarska i medijska udruženja.

logo koalicija
logo koalicija
logo koalicija
Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Poslovno udruženje Lokal pres (LP)

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs