Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

22. 04. 2016

Koalicija: Načelnik opštinske uprave Velika Plana preinačio odluku Komisije

 

 

 

 

 

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 22. aprila 2016. - Koalicija zahteva od Opštine Velika Plana da poništi doneto Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja jer se ono razlikuje od predloga koji je dala petočlana komisija, kako po predloženim medijima, tako i po predloženim iznosima.Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke načelnika Opštinske uprave opštine Velika Plana da preinači predlog komisije koja je vrednovala projekte u oblasti javnog informisanja na konkursu ove lokalne samouprave.

Iako su i članovi komisije za dodelu sredstava  koju su činili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i dva člana komisije imenovana na predlog opštine, usaglasili stavove u  proceni koje projekte i sa kojim iznosima  bi trebalo podržati, načelnik Opštinske uprave Vladimir Stanić  je kod 5 projekata preinačio iznose, a jedan, koji je komisija predložila za sufinansiranje, u potpunosti ignorisao odlučivši da mu ne dodeli sredstva.

Medijska koalicija podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da ocenjivanje medijskih projekata na konkursu vrši stručna komisija sastavljena od predstavnika nezavisnih medijskih stručnjaka, koju rešenjem imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs. Prema Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs „na osnovu predloga komisije".

Pravilnikom je definisano i pravo rukovodioca organa da ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona ovog pravilnika i konkursa, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške u određenom roku".

Načelnik  opštinske uprave opštine Velika Plana  to nije učinio,već je bez konsultacije sa članovima komisije, izmenio njihovu odluku  po svom nahođenju. Na taj način, upozoravamo, obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije, a odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena u ličnu nadležnost pojedinca.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
PU "Lokal pres"

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs