Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

08. 12. 2015

SAOPŠTENJE: KOALICIJA MEDIJSKIH I NOVINARSKIH UDRUŽENJA JOŠ JEDNOM ZAHTEVA OD GRADA POŽAREVCA DA MEDIJIMA DODELJUJE SREDSTVA U SKLADU SA ZAKONOM

 

 

 

 

 

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 8.12.2015. godine - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres, još jednom poziva gradske vlasti Požarevca da povuku Javni Poziv za podnošenje ponuda za učešće u postupku javne nabavke za medijske usluge koje se odnose na medijsko praćenje rada organa lokalne samouprave od strane komercijalnog pružaoca medijske usluge radija sa područja regiona Požarevca i odustane od dodeljivanja sredstava putem javne nabavke, kao i da raspiše Javni konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji će biti formalno i sadržinski u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja je predsedniku Skupštine Grada Požarevca 20. novembra 2015. godine uputila dopis kojim je sugerisala da Grad Požarevac povuče sporni poziv jer nije u skladu sa zakonom. Gradske vlasti se do danas nisu izjasnile, iako su dopis uredno primile.

Koalicija navodi da je Grad Požarevac postupio suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, budući da je umesto javnog konkursa raspisao javni poziv za „nabavku medijskih usluga", i to za potrebe „praćenja aktivnosti rada organa lokalne samouprave". 

Koalicija podvlači i to da mediji više ne mogu da budu kanali za distribuciju PR kampanja lokalnih vlasti, kao i da su oni potpuno autonomni u određivanju svoje uređivačke politike, koja mora da bude nezavisna i oslobođena od uticaja svih centara moći, uključujući tu i organe vlasti. Samo izveštavanje o aktivnostima organa javne vlasti mora da bude objektivno, nepristrasno i kritičko a ne „naručeno". 

Koalicija takođe podseća da nije prvi put da Grad Požarevac zloupotrebljava institut javne nabavke kako bi posrednim putem finansirao određene medije, kršeći tako Zakon o javnom informisanju i medijima, ali istovremeno zloupotrebljavajući pravila Zakona o javnim nabavkama.

Koalicija:
Udruženje novinara Srbije (UNS)                                                  
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Udruženje lokalnih nezavisnih medija Lokal pres 
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs