07. 12. 2015

ANEM: ZAŠTO JE SMENA GAŠIĆA VAŽNA ZA VLADU SRBIJE I ZA SRBIJU

Beograd, 7. decembar 2015. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje izjavu ministra odbrane Bratislava Gašića da: "voli novinarke koje ovako lako kleknu". Ministar je ovo izjavio na konferenciji za štampu u Trsteniku, nakon što su neki od novinara, među kojima je i dopisnica članice ANEM-a B92 Zlatija Labović, čučnuli kako ne bi bili u kadru dok on govori.

ANEM podržava izdato saopštenje svoje članice B92, u kome se navodi da Gašić na ovaj način nije samo uvredio novinarku Zlatiju Labović, niti samo žene, već je i  izneo politički stav kojim poručuje da su novinari za njega lično, za njegovo ministarstvo i vladu, čiji je član, prihvatljivi samo dok kleče pred izvršnom vlašću, dok ne postavljaju pitanja i sklanjaju se iz kadra kako im javnost ni leđa ne bi videla kad ministri govore.

ANEM pozdravlja izjavu premijera Aleksandra Vučića da Bratislav Gašić više ne može da ostane na funkciji koju je obavljao. Gašićeva smena jedini je način na koji Vlada Srbije može da se distancira od njegovih neprihvatljivih stavova. ANEM, pored smene Gašića, očekuje da se Vlada bez odlaganja ogradi ne samo od seksističkog vređanja žena, već i od bahatog vređanja novinara. Napad na Zlatiju Labović nije samo napad na žene, već i napad na profesiju. Smena ministra Gašića zato mora jasno da pokaže ne samo da Srbija neće biti zemlja u kojoj se slobodno i nekažnjeno mogu vređati žene, već ni zemlja u kojoj bi se slobodno i nekažnjeno ućutkivali i vređali novinari i gušila sloboda izražavanja.

Predsednik ANEM-a,
Milorad Tadić