Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

17. 11. 2015

KOALICIJA NOVINARSKIH I MEDIJSKIH UDRUŽENJA: Brojne nepravilnosti u raspisanom Konkursu opštine Raška

 

 

 

 

 

Beograd/Novi Sad/Kragujevac,17.11.2015.-Usled brojnih nepravilnosti Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i PU ‘'Lokal pres'' neće predložiti svoje kandidate za članove konkursne komisije u Opštini Raška, poštujući jedinstveni stav da ne učestvuju u radu komisija u opštinama i gradovima čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima.

Opština Raška raspisala je 30. oktobra Konkurs za sufinansiranje projekata iz budžeta Opštine Raška radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u elektronskim medijima za 2015. godinu.

Usmeravanje sredstava za informisanje javnosti samo na elektronske medije, što stoji u samom naslovu, je način  za diskriminaciju ostalih vrsta medija, pa se u toku trajanja Konkursa Koalicija novinarskih i medijskih udruženja obratila Lokalnoj upravi Raške ukazujući na ovu činjenicu.

Pored toga, Koalicija je Rašku upozorila da "obim i kvalitet predjašnje saradnje sa Opštinom Raška kroz medijsko izveštavanje" ne može biti posebni kriterijum za ocenjivanje jer nije u skladu sa Zakonom.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ukazala je, takođe, da  posebni kriterijum - tradicija poslovanja podnosioca projekta i tehnička i kadrovska opremljenost na teritoriji opštine Raška predstavlja monopolističko sagledavanje jednog tržišta i da kao takav nije u skladu sa članom 6 Zakona o informisanju i medijima u kojem je zabranjen svaki vid monopola u oblasti javnog informisanja.

Kako ni  nakon pismenog obaveštenja o prisutnim nepravilnostima opština Raška nije uskladila konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisije za izbor projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ove opštine.

 

Nezavino udruženje novinara Srbije (NUNS)

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘'Lokal pres''

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs